tijs
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

04 juli 2019 door Patrick Simons

Tijs van den Brink pleit voor samensmelting drie christelijke partijen

De laatste tijd rommelt het tussen SGP en ChristenUnie. Tijs van den Brink stelt in zijn blog voor EO Visie een beetje moe te worden van het gedoe tussen de christelijke partijen.

'Het zal wel met mijn hervormde wortels te maken hebben. De Nederlandse Hervormde Kerk was een brede kerk, waarin zowel vrijzinnigen als zeer rechtzinnigen onderdak vonden. En nee, ze waren niet altijd vrienden, ze vochten elkaar de tent uit als het nodig was. Nou ja, net niet dan, want uiteindelijk bleef je hervormd.

Ik weet natuurlijk wel dat een kerk geen politieke partij is. Jezus’ oproep om één te zijn (Johannes 17) is vast geen politieke oproep. En toch vraag ik me vaak af waarom CDA, CU en SGP niet kunnen fuseren. Natuurlijk zie ik ook wel dat er verschillen bestaan tussen christenen in hun politieke opvattingen, maar zijn die nou echt zo groot dat je gescheiden moet optrekken? Misschien komt het door de Haagse praktijk waarin af en toe eens anders stemmen dan je partijgenoten al snel geldt als een doodzonde. Doe eens niet zo moeilijk. Gun elkaar een beetje ruimte.

Zou een samenballing van de drie partijen niet tot een mooiere partij leiden? Iets minder modieus dan de huidige CU, iets principiëler dan het huidige CDA, iets minder vatbaar voor rare populisten dan de huidige SGP... Ik zou het een heel interessante partij vinden.'

Lees het volledige commentaar van Tijs van den Brink

Reacties

H
Vraag voor Tijs van de Brink: Was de oprichting van de Evangelische Omroep destijds, (dus) ook een vergissing?
Ik denk dat de SGP apart moet blijven, maar dat CDA en CU zouden moeten fuseren met de andere kartelpartijen PvdA, GL, VVD, D66. Deze zes partijen zie ik samensmelten onder de naam Nederlandse Globalisten Elite. Het politieke landschap zou er een stuk eerlijker en duidelijker van worden.
Ja lekkere constructieve bijdrage!
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events