Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

03 juli 2019 door Kerk in Actie

Kerken in Zeeland samen in actie voor kinderen in armoede

In het hele land zijn 165 protestantse gemeenten enthousiast aan de slag met de actie Vakantietas van Kerk in Actie, zodat bijna 10.000 kinderen in Nederland die dagelijks te maken hebben met armoede in de zomervakantie een rugtas krijgen vol leuke vakantiespullen. Diaken Marianne Bijkerk uit het Zeeuwse Hoedekenskerke coördineerde de actie voor 9 Zeeuwse kerken. Vorige week werden 125 kinderen blij gemaakt worden met een tas vol verrassingen.

Marianne organiseerde vorig jaar een dankdagdienst in haar kerk met de kinderen van de basisschool. Ze verbond er de actie 'Danken is delen' aan en zamelde levensmiddelen in voor de regionale voedselbank."Door mijn contact met de voedselbank kwam ik op het idee iets te doen voor alle kinderen die betrokken zijn bij de voedselbank en veelal opgroeien in kwetsbare gezinnen", vertelt Marianne.

Kerk in Actie steunt wereldwijd ruim 800 ontwikkelingsprojecten. We werken nauw samen met lokale partners in Nederland en in het buitenland. Zij weten precies wat er in een land speelt en waarvoor er geld nodig is.

Samenwerken met 9 diaconieën
Bij de regionale voedselbank zijn zo'n 125 kinderen in de basisschoolleeftijd van wie hun ouder(s) bij de voedselbank komen."Toen ik zocht op internet kwam ik de actie Vakantietas van Kerk in Actie tegen", vervolgt Marianne, "ik werd direct enthousiast over deze concrete actie om kinderen echt iets leuks voor de zomervakantie te bieden." Ze zocht samenwerking met diaconieën van omliggende dorpen en nam contact op met de diakenen. Die waren allemaal enthousiast over de actie en zegden hun medewerking toe. "Ik wilde er niet over gaan vergaderen maar gelijk spijkers met koppen slaan", aldus Marianne, "en dat werkte heel goed."

Marianne bestelde de tassen bij Kerk in Actie, de diakenen uit de andere dorpen haalden bij haar de tassen op. Iedere gemeente ging zelf aan de slag om spullen voor in de tassen in te zamelen. "Als diaken vind ik het belangrijk dat je voorgaat in dienstbetoon en gemeenteleden enthousiast maakt voor het diaconale werk. Daarom wilde ik hen graag betrekken bij deze actie." In het kerkblad kondigde Marianne de actie aan en kreeg de hele gemeente enthousiast om mee te doen. "Ik maakte een lijst met ideeën van spullen die in de tasjes gedaan konden worden en hield er een praatje over in de kerk."

Vrijkaartjes voor zwembad
In alle 9 kerken werden op dezelfde zondag de tassen uitgedeeld."Ik vroeg of mensen zelf wilden bedenken of ze spullen kochten voor een jonger of een ouder basisschoolkind en dit op een briefje aan de tas te melden. Mensen gingen met elkaar aan de slag en vaak gezamenlijk spullen kopen. Heel verbindend." Twee weken later werden de tassen gevuld weer ingeleverd. "Het was hartverwarmend om te zien welke mooie spullen er in de tas zaten. Ook bonnen voor ijsjes, voor de kapper, zonnebrandcrème, zonnebrillen en veel waterspeelgoed."

Marianne vindt het mooi om te zien hoe alle diakenen aan de slag gingen. "Een van de anderen heeft 500 vrijkaartjes kunnen regelen voor een recreatiebad hier in de buurt. Hiermee kunnen alle gezinnen van de voedselbank een dag naar het zwembad. Fantastisch!"

Zoveel mensen in touw voor anderen
Marianne heeft het werk rondom de actie met veel liefde gedaan: "Met kleine dingen kun je een hele grote actie voor elkaar krijgen, dat is juist zo mooi." Haar uitgangspunt was steeds de verbinding zoeken. "Als diaken wil ik graag verbinden. Ik heb veel armoede gezien, en daarbij de onmacht van mensen om altijd te moeten vechten tegen bureaucratie." Ze kijkt dankbaar terug op de actie: "Het was hartverwarmend. De contactpersoon van de voedselbank haalde de tassen op en viel helemaal stil. Hij vertelde me dat hij ontroerd was door het feit dat er zoveel mensen met zoveel warmte in touw zijn geweest om iets te doen voor anderen die ze niet kennen." Marianne wil graag vanuit haar geloof iets voor anderen doen: "Daarmee kunnen we het verschil maken."

De actie van de 9 Zeeuwse dorpen is inmiddels in een groter gedeelte van Zeeland bekend. Marianne: "De regio's Walcheren en Noord-Beveland hoorden over de actie en werden ook enthousiast. Ze gaan ook meedoen. Zo breidt het als een olievlek uit over Zeeland."

Lees meer over het werk van Kerk in Actie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.