CIP's advies
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

12 juli 2019 door Patrick Goede

CIP's adviesrubriek: "Wat doe je als je iemand om vergeving hebt gevraagd maar diegene wil je niet vergeven?"

In deze rubriek kunnen christenen met een prangende vraag of situatie voor advies terecht bij andere christenen. Zoals u.

Deze keer was er een anonieme vraag over vergeving:

"Wat doe je als je iemand om vergeving hebt gevraagd maar diegene wil je niet vergeven?"

Hieronder vindt u de adviezen die volgens de lezers van CIP van toepassing zijn op deze situatie.

Hart
Dit is heel moeilijk. Dat weet ik helaas uit ervaring... Ga na of je nog ergens heel specifiek vergeving om moet vragen. Heb je eerlijk naar je eigen fouten gekeken en weet je zeker dat je tegenover de persoon in kwestie eerlijk je fouten hebt erkend? Zo ja, dan ben je vrij van deze persoon. Ook al vergeeft hij je niet. Dit is heel moeilijk maar jij kan niet meer richting die persoon doen. Wel in gebed neerleggen bij God. Hem ook om vergeving vragen en vragen of het hart van die persoon aangeraakt mag worden met Zijn liefde. Sterkte!
-
Eline Peters, 38

Vrijheid
Zoek of God / Liefde je zoveel kracht en vrijheid kan geven dat je het niet vergeven kunt vergeven en de persoon lief kunt hebben. Uiteindelijk moeten we allemaal van genade leven.
-
Nico Plaisier, 51

Berouw
Vergeving is een onverdiend geschenk, je kunt het nooit afdwingen. In plaats van vergeving vragen zou ik kiezen voor berouw tonen. Het is aan de ander wat hij daarmee doet.
-Maaike Huijgen, 53

Pijn
Vergeven is helaas vaak eenrichtingsverkeer. Als de ander geen 'sorry, vergeef me’ kan of wil zeggen. Maar als we Jezus zelf tot voorbeeld nemen, zien we dat vergeven ook anders kan. Hij vraagt aan het kruis om vergeving voor de mensen die Hem aan het kruis nagelen met de woorden: 'Vader, vergeef het hen, want zij weten niet wat ze doen!' Vergeven is veel meer dan de ander 'sorry' horen zeggen. Vergeven is de ketting verbreken die jou verbindt met degene die jou iets aangedaan heeft, uit de slachtofferrol stappen. Het oordeel en de vergeving overlaten aan God. Nee, daarmee verdwijnt de pijn niet direct. Maar ik vergelijk het in begeleiding wel eens met een operatie: direct na de operatie doet een wond veel pijn, na een week wordt dat al minder en na een jaar zie je nog wel een lidteken, maar het doet geen pijn meer.

Als je de wond echter steeds blijft openkrabben, blijft ook de pijn en krijg je ontstekingen. Door te vergeven, laat je de innerlijke wond genezen, krab je de wond niet meer open. Ja, het lidteken blijft, vergeven is niet vergeten. Maar met de tijd wordt de pijn minder en vervaagt het lidteken. Door de dader los te laten, bevrijd je jezelf en kun jij verder - door op een anrwoord van de dader te wachten, bind je jezelf, als slachtoffer, aan de dader. En iedere keer als je hem ziet, wordt de wond weer opengekrabd. Makkelijk is het niet, wel bevrijdend. Als je het zelf niet kunt, zoek dan hulp bij iemand die samen, in gebed, met je naar de Vader, naar Jezus wil gaan. Iemand die met je meeloopt.
- Marianne Martens-Niemeijer, 61

Vrij
Vergeven doe je ook voor jezelf om vrij te komen van jouw strijd met de ander. Als de ander (er nog niet) voor openstaat mag je het loslaten. Helaas zal dat pijn doen.
-
Christien de Leeuw

Loslaten
Dan mag je het loslaten...God heeft je vergeven , je hebt gedaan wat er gedaan moest worden.Misschien dat de ander nog eens terug komt op zijn weigering..
- J.C.M Oerlemans

In de adviesrubriek van komende week: "Body building en fitness, is dat nu wel zo gezond?"

Wat vindt u? Laat uw advies bij ons achter met behulp van dit formulier.

Heeft u zelf een prangende vraag of situatie waar u het advies van onze lezers over wilt horen? Mail dit dan naar patrick@cip.nl.


CIP adviesrubriek
- CIP adviesrubriek: "Mijn vriendin vindt seks voor het huwelijk niet erg maar ik wil wachten"
- CIP-adviesrubriek: "Ik durf mijn ouders niet te vertellen dat ik homo ben"
- CIP's adviesrubriek: "Ik rook drie pakjes sigaretten per dag en wil stoppen, maar het lukt niet"
- CIP's adviesrubriek: "Mag ik als christen bloed- en/of orgaandonor zijn?"
- CIP's adviesrubriek: Body building en fitness, is dat nu wel zo gezond?
Meer over CIP adviesrubriek »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.