Arjan Baan

Nieuws

02 juli 2019 door Jeffrey Schipper

Arjan Baan herkent zich niet in "onbijbelse en onethische documentaire" van EO

De EO-documentaire De kast, de kerk & het koninkrijk heeft veel stof doen opwaaien. Via Twitter laat evangelist Arjan Baan weten dat hij zich niet herkend in "de onbijbelse en onethische documentaire" die zondagavond werd uitgezonden op NPO2.

Drie generaties gelovige homoseksuelen, onder wie John Lapré, vertellen in de documentaire over hun leven. Hij deed zijn verhaal in de buurt van het terrein waar conferenties van Stichting HeartCry werden georganiseerd, de stichting waar hij voor zijn coming-out veel voor sprak. Eerder vertelde hij hierover in een interview met CIP.nl: "De algemeen directeur vond mijn coming-out eveneens een bedreiging voor mijn bediening en Gods koninkrijk. Diezelfde dag ben ik naar de voorganger van mijn christelijke gemeente gereden. Hij concludeerde dat het niet goed was om nog langer in het broederhuis te blijven, waar ik destijds woonde. Diezelfde dag moest ik het broederhuis uit en ben ik mijn baan bij de stichting kwijtgeraakt, evenals mijn christelijke gemeente."

Baan voelt zich gedwongen om publiekelijk te reageren omdat in de documentaire de naam van zijn stichting is genoemd. "John verwijt mij persoonlijk dat ik hem medogenloos tegemoet ben getreden. Ook verwijt hij mij dat ik hem van de één op andere dag uit mijn leven heb gebannen, zonder dat zijn welzijn mij interesseerde." Baan voegt toe dat hij zich altijd terughoudend heeft opgesteld als Lapré dit beeld van hem en zijn stichting schetst in de media. "De woorden uit Exodus 14:14 hebben me iedere keer weer aangespoord om niet in het openbaar over deze kwetsbare thema's te gaan strijden."

De evangelist, één van de initiatiefnemers van de Nashvilleverklaring, maakt duidelijk dat de maat wat hem betreft nu vol is. Verwijzend naar "70 pagina's van onderlinge correspondentie [e-mails en brieven]" overweegt hij om publiekelijk een aantal dingen recht te zetten. "Tevens overweeg ik momenteel bij de Raad voor de Journalistiek een klacht tegen de EO in te dienen, omdat in het EO-programma John zijn verwijten aan mijn adres mocht uiten zonder dat daarbij enig wederhoor is toegepast."

In een reactie laat de EO tegenover CIP.nl weten: "In het programma ‘De kast, de kerk & het koninkrijk’ vertellen gelovige homoseksuelen over hun ervaringen met de kerk. De rode draad van het programma zijn de persoonlijke verhalen die illustreren hoe het thema homoseksualiteit de afgelopen jaren in verschillende protestantse kerkelijke stromingen in Nederland vorm heeft gekregen.

Het staat de heer Baan helemaal vrij zich te wenden tot de Raad voor de Journalistiek en de EO. Wij hebben in deze documentaire gebruik gemaakt van openbare bronnen en persoonlijke ervaringen. Het is geen productie waar het doel is om een nieuwsfeit aan het licht te brengen. Wat de EO betreft willen we graag het gesprek aangaan over de wijze waarop we een veilig klimaat voor homoseksuelen in de Nederlandse kerken kunnen stimuleren."

Lees ook: John Lapré reageert na felle kritiek Arjan Baan op EO-documentaire: "Ik wil in jouw ogen kijken".

Lees ook: EO zendt documentaire uit over homoseksualiteit en geloven: "Alles moet wijken voor de leer, al kost het mensenlevens".

Reacties

H
Wat ontzettend triest dat de EO zich zo heeft ontwikkeld! Dit zouden de oprichters van destijds nog eens hebben moeten weten. Nee, beter toch maar van niet...

T
De oprichters van de EO draaien zich dagelijks in hun graf om .
G
Heel ongemakkelijk is deze docu van de EO. Arjan Baan kennende kan ik mij niet voor stellen dat hij dit zo gedaan en gezegd heeft.

Daarbij is zo'n docu zeer eenzijdig. Hoor en wederhoor zou in eerste instantie achter de schermen op zijn plaats geweest zijn.

Dit soort docu wordt niemand wijzer van.
REAGEER
Toon meer reacties (18)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify