Middellandse Zee

Nieuws

02 juli 2019 door Patrick Simons

Weense theoloog over voornemen Duitse kerken: "De kerken verwisselen naastenliefde met open grenzen"

Tijdens Kirchentag werd er door de protestantse kerk van Duitsland (EKD) een bijzonder voorstel gedaan. Men wilde een schip naar de Middellandse Zee sturen om daarmee vluchtelingen uit zee te halen. Het voorstel werd door meerdere bestuursleden gedaan en is inmiddels meer dan 30.000 keer online ondertekend.

De Weense theoloog en medisch ethicus Ulrich Kortner meent echter dat het pure symboolpolitiek is, zo meldt Nederlands Dagblad. Volgens hem zijn de motieven van veel redders verkeerd. "Zij onderbouwen hun houding niet alleen met de wens mensenlevens te redden uit acuut gevaar, maar ook met dat elk mens het recht heeft te vluchten naar een land van zijn keuze."

En dat laatste is nu precies waar Kortner over valt. "Zolang elke redding automatisch een ticket naar Europa oplevert, laten hulporganisaties zich feitelijk gebruiken door criminele smokkelbendes." De Duitse kerken zijn in zijn ogen ook niet kritisch genoeg: "Je kunt niet vanuit een theologisch universalisme pleiten voor het afschaffen van officiële grenzen. De kerken verwisselen naastenliefde met open grenzen."

Reacties

Ik ben het helemaal eens met de heer Kortner. Theologisch universalisme is m.i. onethisch en zoekt niet naar Gods wil.
S
Het onethische is dat mensen die pleiten voor open grenzen de mensen zijn die geen last hebben van de consequenties ervan (op wat zelfgekozen vrijwilligerswerk na). Met andere woorden: het onethische van deze tijd is dat men goed doet op kosten en lasten van anderen.
Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify