eo

Dagelijks leven

01 juli 2019 door Patrick Simons

EO zendt documentaire uit over homoseksualiteit en geloven: "Alles moet wijken voor de leer, al kost het mensenlevens"

Dit weekend zond de Evangelische Omroep de documentaire 'De kast, de kerk & het koninkrijk' uit over homoseksualiteit en geloven. Drie generaties gelovige homoseksuelen vertellen daarin over hun leven.

"Het woord seksualiteit kwam niet eens ter spake"

Zo komen Cor Gootjes (92) en zijn vriend Sal (97) uitgebreid aan het woord. Ze zijn inmiddels 65 jaar samen. Cor vertelt dat hij opgroeide in een gereformeerd gezin. Hij merkte dat hij zich anders ontwikkelde dan de vriendjes om hem heen. "Of het woord homoseksualiteit ter sprake kwam? Welnee, dat ware vieze woorden." Nadat hij een boek van een Engelse psycholoog las, vielen de puzzelstukjes op hun plaats. "Maar toen kwam de angst dat anderen er achter zouden komen. Want dat kon in die tijd echt helemaal niet. De Bijbel was daar vrij duidelijk in. Dat was een ingewikkelde periode, bedreigend. Ik was vooral bang dat ik zulke lieve mensen zou opzadelen met een probleem waar zijn geen kant mee uit konden. Dat wou ik ze niet aan doen."

"Ik zeg tegen mensen die zeggen Bijbels te willen zijn dat ze dan homofielen dood moeten maken"

Tijdens de uitzending worden ook verschillende archiefbeelden getoond waarin predikanten zich uitspreken over homoseksualiteit. "In iedere gemeente komen homofielen voor", stelde Ds. Alje Klamer bijvoorbeeld in 1977. "Maar ze passen wel op. Want ze weten: als we voor de dag komen met onze eigen vragen, zitten we waarschijnlijk in de verkeerde hoek. Vroeger werd je doodgezwegen als homofiel. Je bestond gewoon niet. Nu word je verdrongen op een andere manier, je komt in de hoek van de mensen voor wie je begrip moet hebben. Ik weet niet wat erger is. Begrip is koude liefde." Ook wordt er een fragment van ds. Nico ter Linden getoond. "Ik zeg altijd tegen mensen die zeggen dat ze toch echt Bijbels willen zijn: 'dan moet je homofielen dood maken.'"

Ook spreker en schrijver John Lapré komt in de uitzending uitvoerig aan het woord. "Ik weet nog dat ik eens preekte over mannen die ontbrandden om in lust en begeerte met andere mannen om te gaan. Daar was ik heel stellig over in die tijd: dat kan niet. Ik dacht dat dit niet was zoals God het wou zien. Daar was ik behoorlijk radicaal in en dat sprak ik ook uit. Ik wist toen al dat ik op jongens viel. Pas later ben ik zelfstandig en rustig de Bijbel gaan bestuderen en toen kwam ik erachter dat de desbetreffende teksten helemaal niets zeggen over relaties van liefde en trouw."

"Hij zei: als je doorgaat met je bediening, denk ik dat je een bedreiging bent voor het Koninkrijk van God"

Lapré rijdt vervolgens rond in de omgeving waar vroeger altijd conferenties van Heartcry werden gehouden, de stichting waar hij voor zijn coming-out veel voor sprak. Het doet hem zichtbaar veel. "Dit is een beladen plek. Hier is een hoop gebeurd. Acht jaar geleden escaleerde het volledig. Toen ben ik hier van het terrein afgereden en naar Sliedrecht gegaan. Ik ben hier nu acht jaar later weer voor het eerst terug. Ik heb hier heel veel mooie dingen meegemaakt, maar ook gezien wat religie kan doen met mensen. Ik raakte in 2011 op zo'n geweldig nulpunt in mijn leven dat ik het iedere avond naar God uitschreeuwde: hoe dan? Ik beleefde ook intimiteit met een man wat mooi was, maar ik raakte helemaal in de war. Uiteindelijk heb ik op een conferentie een man in vertrouwen genomen waarvan ik dacht: als ik iemand mijn verhaal kan vertellen, is dat deze man. Hij zei: als je doorgaat met je bediening, denk ik dat je een bedreiging bent voor het koninkrijk van God. Ik ga nu jouw directeur, Arjan Baan, erbij halen."

Die directeur, Arjan Baan, kwam er vervolgens bij en hoewel John de persoon die hij in vertrouwen nam, smeekte om niets te zeggen, deed hij dat toch. Hij zei: "Het moet wél nu John, en waar ik bij was vertelde hij het verhaal aan Arjan. Die zei dat er wel ruimte voor mij was binnen de stichting maar dat ik dan wel behandeld moest worden. Daar wilden ze me heel graag bij helpen. Ik zei: dat ga ik niet doen. Toen zeiden ze dat ze het er dan voorlopig bij zouden laten, maar dat ik wel naar de voorganger van mijn gemeente moest gaan."

"Ik geloof dat als ik uit het leven was gestapt, ze in staat waren geweest om nog te zeggen: 'Wij hebben geen schuld.'"

John vertelt heel close te zijn geweest met de desbetreffende voorganger. "Deze voorganger zei blij te zijn dat ik het vertelde. Maar we moesten dezelfde avond nog naar het broederhuis waar ik woonde. Ik heb 's avonds anderhalf uur de tijd gekregen om mijn koffers in te pakken en dat huis te verlaten. Het gaat ze om de leer en de waarheid en alles moet daarvoor wijken. Al kost het mensenlevens." De interviewer vraagt vervolgens wat hij bedoelt met mensenlevens. John is even stil en vecht op beeld tegen de emoties. "Ik geloof dat als ik uit het leven was gestapt, ze in staat waren geweest om nog te zeggen: 'Maar het ligt niet aan ons. Wij hebben geen schuld.' Die waarheid was voor hen zo belangrijk dat ze een persoon die een worsteling deelde en oprecht het geloof wilde beleven op één dag uit hun leven en gemeente wisten."


Homoseksualiteit
- 5 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten accepteren
- John was een gewilde spreker in christelijk Nederland; totdat hij homo bleek te zijn
- 7 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten afwijzen
- Voormalig homo Keesjan is nu gelukkig getrouwd met een vrouw: “God heeft mijn identiteit vernieuwd”
- Christelijke homo (21) stopt met 'verplicht' celibatair leven
Meer over Homoseksualiteit »

Kijk hier de hele uitzending

Reacties

W
Als ik Gods woord leest, in Romeinen 1vers 21 tmt 28 lees ik de hoogmoed van de mens die boven God wil staan. God heeft hen overgegeven in hun lusten. De mens kan praten zoals hij wil. God heeft het laatste woord. God houd ook van hen maar niet van de daad.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (7)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify