Andrew Brunson

Nieuws

02 juli 2019 door Lukas ten Napel

Deze zendeling vertelt dat steeds meer moslims Jezus gaan zoeken door problemen in Turkije

De Amerikaanse zendeling Andrew Brunson vertelde afgelopen donderdag op een conferentie over internationale religieuze vrijheid, dat het autoritaire hardhandige optreden en de worstelende economie in Turkije ervoor zorgen dat meer islamitische Turken belangstelling tonen voor de Bijbel. Dat meldt The Christian Post.

Brunson verspreidde decennia lang het Evangelie in Turkije voordat hij twee jaar in de gevangenis zat met verzonnen, omdat hij vals beschuldigd werd van terroristische motieven. Hij uitte diepe bezorgdheid over de toekomst van de kleine protestantse bevolking in Turkije tijdens de bijeenkomst: "Er is nog steeds een hoge mate van vrijheid voor christenen ten opzichte van andere moslimlanden in de regio, maar ik vrees dat alle tekenen erop wijzen dat dit snel zal veranderen”.

Na de mislukte staatsgreeppoging tegen de Erdogan-regering in 2016, werden, volgens Brunson, christelijke leiders massaal het land uitgezet. Volgens de evangelist zijn recent maar liefst vijftig buitenlandse christelijke families uit Turkije gedeporteerd. Daarnaast verwees hij naar een rapport van de Turkse vereniging van protestantse kerken, waarin staat dat er een "aanzienlijke toename is geweest in publieke, haatzaaiende uitlatingen, bedoeld om de haat tegen protestanten aan te wakkeren."

Brunson geeft de regering van Erdogan de schuld voor het planten van een diepe haat jegens christenen in de harten van moslims in Turkije door leugens over hem en christenen te verspreiden. Hij zei dat door de overheid gevoede propaganda een gespannen sfeer heeft gecreëerd voor christenen in Turkije. Zelfs na zijn vrijlating uit de Turkse gevangenis zouden er nog steeds leugens over hem verspreid worden in Turkije. Brunson werd ervan beschuldigd een spion te zijn en zelfs in naam van de CIA te werken in een poging de Turkse regering omver te werpen.

Nieuwsgierig naar het christendom
Ondanks de toenemende sociale spanningen en deportatie van buitenlandse predikanten, zei Brunson dat hij van leiders in Turkije heeft gehoord dat steeds meer nieuwsgierige, Turkse moslims naar christelijke kerken komen om te zoeken naar geestelijke antwoorden. Er zijn momenteel zo’n zesduizend protestantse bekeerlingen in Turkije, waar 83 miljoen mensen wonen.

Brunson: "Ik denk dat een voorwaarde voor mensen om zich tot de Bijbel te richten, juist moeilijke omstandigheden zijn. Dus ik denk dat deze regering die creëert; denk maar aan de waardedaling van de Turkse lira. Omdat de Turkse regering dit doet in naam van de islam, zeggen veel moslims: “Is dit wat we willen?” Vervolgens zien we veel mensen naar de kerk komen om meer te leren over Jezus. Veel meer dan in het verleden.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify