Just Read It!

Nieuws

28 juni 2019 door Just Read It!

Verbinding en ontmoeting centraal in nieuwe interkerkelijke catechesemethode Just Read It!

De volgende generaties inwijden in wat de kerk al eeuwen gelooft en hen leren hoe dat geloof ook deel van henzelf kan worden: dát is waarom we onze jongeren catecheseonderwijs geven. Met deze nieuwe catechesemethode wordt hier op een Bijbelgetrouwe, verbindende en interactieve manier invulling aan gegeven.

Just Read It! bestaat uit een leerlijn die is verdeeld over vijf jaar. In elk jaar worden vijf thema’s vanuit de Bijbel behandeld. Deze thema’s worden ook vanuit de belijdenisgeschriften en de geloofsleer belicht. Vanaf aankomend seizoen kunnen de leeftijdsgroepen 12-13 jaar en 13-14 jaar starten met de nieuwe methode.

Bijbelkennis
In de methode wordt veel aandacht gegeven aan het nauwkeurig leren lezen van de Bijbel. Bij elke les is er een Leerwijzer voor de catechisanten met mogelijkheden voor leerwerk, denkwerk en maakwerk. Zo wordt er structureel gewerkt aan de opbouw van (Bijbel)kennis en kan er gedifferentieerd worden voor doeners en denkers op hun eigen niveau.

Relevantie
De relevantie van de leerstof maken we zichtbaar door levensvragen van jongeren (mede afhankelijk van hun leeftijd) op een natuurlijke manier te koppelen aan thema’s uit de geloofsleer. Zo kan dat wat de kerk gelooft op een relevante (en actuele) manier in hun werkelijkheid binnenkomen. We willen jongeren nieuwsgierig maken naar wat de Bijbel zegt over hun levensvragen en hen duidelijk maken waarom wij geloven wat we geloven.

Methode online
De gratis methode Just Read It! is onderdeel van het gelijknamige platform Just Read It! - Centrum voor Catechese. Op dit platform kunnen de lessen door de catecheet zelf worden samengesteld, terwijl er ook een standaardles wordt aangeboden. Er is ruimte om correcties, aanvullingen en ideeën door te geven. Deze worden door een redactieraad beoordeeld en bij een positief oordeel doorgevoerd. Zo blijft de methode groeien en verbeteren. Er zijn genoeg (online) mogelijkheden om interactief met de stof bezig te zijn. Beelden en voorbeelden worden voortdurend geactualiseerd. Op die manier blijft het catecheseonderwijs aansluiting zoeken bij de leefwereld van de jongeren.

Platform vanuit verbinding
Just Read It! zoekt de verbinding en de ontmoeting met jongeren, maar ook met catecheten en met iedereen die het catechesewerk een warm hart toedraagt. Daarom wordt dit online platform een kenniscentrum waarop allerlei zaken worden verzameld rondom catechese. Er zal een inventarisatie komen van bestaande en nieuwe onderzoeken op het terrein van catechese. Daarnaast zullen publicaties, discussies en boekentips hier te vinden zijn. Ook een overzicht van catechesemethodes zal niet ontbreken.

Een basiscursus Catechese wordt aangeboden, die (beginnende) catecheten bouwstenen aanbiedt voor het geven van catechisatie en vanuit een catechetenpool komen catecheten beschikbaar die op verschillende manieren ingezet kunnen worden.

Kortom: op alle mogelijke manieren willen we het mooie en belangrijke catechesewerk aandacht geven en daarbij zowel kerkenraden als catecheten en mentoren ondersteunen.

Klik hier voor meer informatie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify