Arie van der Veer

God

01 juli 2019 door Arie van der Veer

Hoe Openbaring 13 ons laat zien hoe de satan strijd voert tegen Gods kinderen

Hier komt het aan op de standvastigheid en trouw van de heiligen - Openbaring 13:10.

Gods volk heeft op aarde te maken met voortdurende strijd.
Achter die strijd zit de satan.

Het boek Openbaring legt uit hoe het zit. De satan heeft het van Christus verloren. Omdat de hemel voor de satan onbereikbaar is geworden, richt hij zich na de hemelvaart van Christus op de mensen die Jezus op aarde willen volgen.

Openbaring 13 laat ons zien hoe de satan strijd voert tegen Gods kinderen: hij gebruikt daarvoor machten, zeg maar mensen.

Openbaring 13 laat ons zien hoe de satan strijd voert tegen Gods kinderen: hij gebruikt daarvoor machten, zeg maar mensen. Mensen die met geweld optreden tegen christenen. Heersers. Dictators. Machten die aanbidding voor zichzelf vragen. Vaak met geweld.
Maar hij gebruikt ook mensen die op een heel andere manier te werk gaan. Minder gewelddadig, maar niet minder gevaarlijk. Bewegingen, mensen, die je voorhouden dat je God helemaal niet nodig hebt, die je voorhouden dat het leven mag draaien om jezelf.

Het visioen laat als totaalplaatje zien dat in deze wereld voor christenen steeds minder plaats zal zijn. Daar is de satan op uit.

Deze machten, mensen worden in dit nieuwe visioen voorgesteld door beesten. Twee beesten spelen een hoofdrol: het beest uit de zee en het beest uit de aarde. Het beest uit de zee heeft een dodelijke wond aan één van zijn koppen. Het ziet eruit alsof het was geslacht. Johannes zag in een eerder visioen Christus als een Lam dat geslacht is, maar Hij leefde. Dit beest kan zoiets ook. Zijn dodelijke wond geneest. En het tweede beest, het beest uit de aarde, is nog gevaarlijker. Juist omdat het beest er zelfs uitziet als een lam. En dit beest verricht indrukwekkende wonderen. Hij verleidt.

Beangstigend, indrukwekkend, verleidelijk.
Die begrippen komen boven.

Het gaat de beesten in dit visioen om de aanbidding van satan. De een werkt voor de ander.

Waarom gaan achter deze beesten mensen schuil?
Wel deze beesten zijn er op uit om de mensheid slachtoffer te maken van de satan. Het gaat de beesten in dit visioen om de aanbidding van satan. De een werkt voor de ander.

Ze zijn er op uit zijn stempel op de mensheid te drukken. Een stempel met het getal 666, het getal van het beest. 666 is als kenmerk van de mens zonder God. Een mens, die wil zijn als God. Het getal van God is 7, het getal van de mens is 6. Bijna God. Maar bijna is dus juist niet.

Beesten, machten, mensen.
Allerlei mensen zijn in de loop van de geschiedenis genoemd als zijnde een van deze twee beesten. Nero uit de tijd van de eerste christenen. Hitler uit de vorige eeuw. Stromingen en opvattingen uit onze tijd.
Vergissingen? Of heeft zo’n beest elke keer een andere performance. Ik denk zelf het laatste.

De hemel legt dus uit en waarschuwt ons.
Er komen zware tijden aan.

Maar:

‘Als je christen bent, moet je niet bang zijn om gevangengenomen of gedood te worden. Je moet op God vertrouwen en in Hem blijven geloven, wat er ook met je gebeurt. Laat dat goed tot je doordringen.’

Deze overdenking verscheen eerder op de Facebookpagina van ds. Arie van der Veer.

Foto: Facebook/Arie van der Veer

Reacties

A
Openbaring is niet voor ons bedoeld, is gericht aan de zeven toen bestaande gemeenten. Het beest uit de zee (heidenen) stelt Nero voor die in 64 NC christenen begon te vervolgen tot aan zijn dood in juni 68 NC, totaal 42 maanden ofwel 3 1/2 jaar. Het beest uit de aarde is het verdorven Joodse religieuze bolwerk (lam dat wordt gebruikt voor offerdiensten) die samen heulde met de Romeinen, symbolisch voorgesteld als de synagoge van de satan. Openbaring 13 is voor vandaag niet meer van toepassing...dat er zware tijden aankomen is doom denken,...
Heb op jouw aanwijzing het preterisme kort bekeken, maar ben niet echt van mening verandert dat deze stelt dat alles al in het jaar 70 NC vervuld is bij de vernietiging van de tempel in Jeruzalem. Tijdens het bekijken viel me eigenlijk wel op dat er vermeld wordt dat Zacharia 14 eigenlijk Openbaring is. Alleen volgens Wikipedia is Johannes in het jaar 95 naar Padmos verbannen, waar hij het bekende visioen kreeg. Alleen als Zacharia 14 eigenlijk Openbaring is kreeg Johannes toen een visioen van iets wat al gebeurd was ?
Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify