joden

Nieuws

27 juni 2019 door Israel Today

Ultraorthodoxe vrouwen protesteren in Jeruzalem tegen arrestaties

Honderden ultraorthodoxe Jeruzalemse vrouwen protesteerden dinsdag tegen de arrestatie van drie jonge vrouwen, die zich niet hadden gemeld voor militaire dienst. Dit veroorzaakte ernstige verstoringen van het verkeer in een drukke Jeruzalemse straat.

De 18-jarige Charedi-meisjes werden gearresteerd nadat ze het recruteringsbureau van het Israëlische leger niet hadden laten weten dat ze religieus zijn en daarom vrijstelling kunnen krijgen van de militaire dienstplicht. Elke Israëli, religieus of seculier, die niet komt opdagen voor de militaire dienst, kan worden gearresteerd door de militaire politie. De drie meisjes hadden de autoriteiten echter niet ingelicht en hadden niet om een vrijstelling gevraagd.

In reactie hierop gingen orthodoxe demonstranten midden op de Bar Ilanstraat zitten, een druk kruispunt in Jeruzalem rond de orthodoxe wijken, waardoor het verkeer werd geblokkeerd en grote vertragingen werden veroorzaakt. De politie verwijderde uiteindelijk de demonstranten. Zeven mensen werden gearresteerd en er waren meldingen van geweld tegen politieagenten.

Ultraorthodoxe Joden, die hun leven aan de Torah-studie wijden, zijn niet verplicht om militaire dienst te verrichten, die anders verplicht is voor zowel Joodse mannen als vrouwen voor een periode van respectievelijk drie en twee jaar. De orthodoxe gemeenschap kan vrijstelling van de dienstplicht krijgen om hun leven te wijden aan de Torahstudie in een yeshiva, of Joods seminarie. Ultraorthodoxe meisjes zijn volledig vrijgesteld, maar moeten hun religieuze status vóór de datum van hun geplande oproep melden bij de IDF.

De richtlijnen voor ultraorthodoxe vrijstellingen van de militaire dienstplicht werden vastgesteld door de eerste premier van Israël, David Ben-Goerion, maar deze blijven een diepe bron van bitterheid tussen seculiere en orthodoxe Israëli's.

Reacties

Blijkbaar behoort in Israël het vervullen van militaire dienst tot de Joodse plichten.
REAGEER
J
Dat is al zo lang de staat Israël bestaat.

Juist doordat jonge mannen en vrouwen daar hun dienstplicht vervullen heeft Israël een groot en zeer efficiënt leger.Denk aan de zesdaagse van Sinaï

Daar vochten mannen en vrouwen in de frontlinie.Dit moest en moet aangezien zij met niet zovelen zijn als in andere landen in de wereld.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify