diederik

Nieuws

27 juni 2019 door Patrick Simons

SGP-senator ziet voordelen van breuk christelijke partijen: "Verschillen voorkomen weglek van christelijke stemmen"

De verschillen tussen ChristenUnie en SGP hebben vooral veel voordelen. Dat is althans wat Diederik van Dijk, senator voor de SGP. Dit schrijft hij naar aanleiding van de Europese breuk in het Reformatorisch Dagblad. "Voor iedere christen wat wils. Christenen die zich verwant weten aan meer linkse politiek kunnen CU stemmen. Wie zich als christen thuis voelt op rechts gaat naar de SGP."

Dat heeft volgens Van Dijk tot gevolg dat er geen enkele stem naar een niet-christelijke partij hoeft. "Geen enkele christen heeft vanwege linkse of rechtse gevoelens een geldige reden om GroenLinks of Forum voor Democratie te stemmen. De verschillen tussen CU en SGP voorkomen veel weglek van christelijke stemmen. Ondertussen moet het broedertwistje niet te hoog oplopen. Dat is onverteerbaar in een seculiere tijd."

Zelfrelativering gecombineerd met wat humor is volgens de senator daarvoor de ideale oplossing. "Mijn geliefde collega Peter Ester van de CU deelt een bankje met mij in de Eerste Kamer. Met een grote grijns kan hij mij de ergste vormen van rechts populisme verwijten. Omgekeerd zeg ik dan na een stemming dat heel links Nederland zijn vingers aflikt bij het stemgedrag van de CU."

Lees hier de hele column

Reacties

Diederik ziet het van de zonnige kant. Heel goed voor hem. Zijn salaris wordt er niet minder om... Maar zou het niet zo kunnen zijn, dat dit nieuwe vertoon van verdeeldheid binnen de Christelijke geloofsgemeenschap mensen juist doet afhaken of belangstellenden kopschuw maakt? Hoe kan iets dat verdeeld is de waarheid vertegenwoordigen? Partijschap is van deze wereld en niet van Gods Gemeente. De plek van de gelovige is dan ook niet op het blauwe leder maar op straat en temidden van de mensengemeenschap.
REAGEER
g
Maatschappelijk is de ene wat linkser en de ander wat rechtser. Dat is van alle tijden. Probleem is dat sommige politici in de klimaatdiscussie wereldgelijkvormig zijn geworden. De grens tussen het bijbelse rentmeesterschap en de wereldse agenda is soms moeilijk te onderscheiden.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify