abortus

Dagelijks leven

26 juni 2019 door Nanja Flikweert

Waarom een open dialoog over abortus hard nodig is

Eindelijk, er is weer discussie. De strengere ‘hartslagwetten’ in Amerika en de protesten bij abortusklinieken in Nederland zorgen ervoor dat er weer over gesproken wordt. Voorheen was het vaak zo dat felle tegenstanders van abortus de discussie op gang probeerden te krijgen, nu lijkt een groot deel van Nederland erbij betrokken te zijn.

In Amerika is de trend te zien dat er in conservatieve staten steeds strengere regels gelden. In een aantal staten zijn de ‘hartslagwetten’ geïntroduceerd: het recht op abortus geldt alleen als bij de foetus nog geen hartslag aanwezig is. In de praktijk betekent dit dat de vrouw dan ongeveer tot zes weken zwangerschap abortus kan laten uitvoeren.
In Nederland is er de afgelopen maanden vooral aandacht voor de protesten bij de abortusklinieken. Tegenstanders van abortus zouden de vrouwen bij klinieken lastigvallen en intimideren. Deze mensen zelf geven aan dat ze de vrouwen graag een alternatief willen bieden.

Juist bij een thema zoals abortus, moet er een continue en open dialoog blijven.

Jammer, de discussie verzandt toch weer in het wegzetten van tegenstanders van abortus. Zij worden al snel afgedaan als op z’n minst ouderwets en bekrompen. Het is overduidelijk dat de SGP-jongeren absoluut tegenstander van abortus is. Het leven (hoe jong dan ook) verdient bescherming. Deze bescherming van het leven is ook een taak van de overheid. Het is niet zo dat dat dat standpunt een eerlijke discussie in de weg staat. Het standpunt is niet ouderwets of bekrompen, maar inhoudelijk en principieel. Inhoudelijk, omdat het bijvoorbeeld gaat over levensvatbaarheid. Principieel, omdat God het leven heeft gegeven en wij dat moeten beschermen.

Zullen we een eerlijke, open discussie mét inhoud voeren en echt luisteren naar elkaars punten?

Is het echt zo dat vrouwen bij abortusklinieken veelvuldig geïntimideerd worden? Kunnen we ook eens oprecht kijken naar termijnen waarop abortus in Nederland is toegestaan en zijn die nog van deze tijd – ook gezien de medische ontwikkelingen?

En ja, daarbij moeten we ook naar onszelf kijken. Ook wij moeten echt luisteren naar de punten van de mensen die voorstander zijn van het recht op abortus. Waar vinden we elkaar? Hoe kunnen we zoveel mogelijk voorkomen dat er überhaupt aan abortus moet worden gedacht? Juist bij een thema zoals abortus, waar grondrechten van voorstanders ‘baas in eigen buik’ en tegenstanders ‘bescherming van het leven’ zo lijnrecht tegenover elkaar staan, moet er een continue en open dialoog blijven. Altijd. Dat is de basis van een democratie.

Nanja Flikweert is namens SGP-jongeren actief voor de Commissie zorg.

Reacties

A
Elk mens weet vanuit zijn geweten/onderbewustzijn, wat door God is gegeven, dat het ongeborene LEVEN is. Zo begon elk autonoom geboren mens met recht op GEWENST leven op deze aarde.

Zo kijkt Schepper God er naar tot aan het laatste oordeel voor elk mens, halleluja.

Shalom
REAGEER
Pro-lifers in de USA zijn feitelijk pro-birthers omdat ze helemaal geen vliegende scheet geven om de geboren kleine kinderen in deze wereld ...Die mogen gebombardeerd worden, misbruikt , uitgehongerd in concentratie kampen opgesloten worden ...dat kan en mag allemaal ...Dat zeggen ze natuurlijk niet maar daar lijken hun acties wel op ....en dat komende van een land waar de totale waanzin heeft toegeslagen een land dat sinds

zijn begin 250 jaar geleden slechts 16 jaren niet in oorlog is geweest....100 miljoen indianen heeft vermoord ...enz.
REAGEER
Hoe kun je als rechtsschapen Europees burger en of Christen zo'n land als voorbeeld stellen? Een land gevuld met satan aanbidders! Republikeinen houden van socialisme zolang het de rijken en de machtigen verder helpt om nog rijker te worden....maar als het op de armen aankomt dan gelden voor hen hele andere wetten...het keiharde ieder voor zich God voor ons allen kapitalisme ! Om het schuldgevoel af te wentelen geven ze

links en rechts aalmoezen, een beetje vrijwilligerswerk en zijn pervers hypocriet en dus satanisch !
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify