Piet van Midden

God

28 juni 2019 door Patrick Simons

Waarom het verhaal van de barmhartige Samaritaan vaak verkeerd wordt uitgelegd - bekijk de video

Het verhaal dat Jezus vertelt over de barmhartige Samaritaan is misschien wel het bekendste verhaal uit de Bijbel. Toch wordt het volgens prof. dr. Piet van Midden vaak helemaal verkeerd uitgelegd. De hoogleraar theologie vertelt in de meest recente uitzending van Hour of Power hoe het verhaal écht in elkaar steekt.

Stichting Hour of Power heeft als missie om door middel van de moderne massamedia de liefde van Christus door te geven. Iedere zondag te zien op RTL5 om 8:00 en 9:00!
Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Hour of Power

"Het verhaal van die barmhartige Samaritaan heeft te maken met de vraag naar de zogenaamde Halacha, dat is de Joodse wet", vertelt Van Midden. "Het gaat daarbij om wat je moet doen en vooral wat je moet laten. Dat wordt altijd op dezelfde manier uitgelegd in preken, ik kan het inmiddels dromen. De dominee ziet een ongeluk en een man op de weg liggen en denkt: ach, ik heb een kerkenraadsvergadering en hij loopt voorbij. Dan komt de ouderling en denkt: ach, ik heb een kerkenraadsvergadering en hij gaat er ook voorbij. Vervolgens komt er een buitenkerkelijke kapper die altijd rot doet tegen de kerk en die ziet die man liggen en helpt hem. En zo lieve gemeente, moeten wij dat ook doen." Een verkeerde uitleg volgens Van Midden.

"De priester doet precies wat de wet van hem vraagt. En die wet is van de Heere God"

"Het gaat om een priester. Een priester die afdaalt van Jeruzalem naar Jericho. Er wordt een bepaalde concrete weg geschetst. Die weg is de Wadi Qelt. Die is er overigens nog steeds. De priester daalt daar af en in het Hebreeuws is dat al de verkeerde kant opgaan. Omhoog, opgaan naar Jeruzalem is de goede kant. De priester komt vervolgens die man tegen en heeft meteen een probleem. Een priester mag namelijk niet bij een dode komen, zeker niet als hij dienst doet. Een Cohen (priester red.) mag in de Hebreeuwse Bijbel niet eens zijn dode vrouw aanraken. Wel zijn kinderen, maar niet zijn vrouw. Er moet een zekere afstand zijn tussen jou en een dode."

Waar in veel preken en verhalen de priester wordt afgeschilderd als een hoogmoedige man die weigert zijn naaste te helpen, ligt dat volgens de hoogleraar dus heel anders. "De priester in het verhaal van de barmharige Samaritaan doet dus precies wat de wet van hem vraagt. En dat is niet de wet van hemzelf, maar de wet van de Heere God. Die priester denkt: wat moet ik nu? Als die man dood is, heb ik mijn gebod overtreden, maar als hij nog leeft wil ik hem graag helpen. Hij wikt en hij weegt en hij kiest ervoor om aan de overkant voorbij te gaan. Daarvoor moet hij eigenlijk helemaal naar beneden lopen, een stukje verder weer omhoog klimmen en dan kan hij verder."

"Vervolgens komt er in het verhaal een Leviet langs, een priesterhulp. Die heeft dezelfde wetten, maar veel minder streng. Ook hij overweegt: ik mag eigenlijk geen dode aanraken en gaat vervolgens aan de overkant voorbij."

"Jouw manier van bijbellezen staat hulp aan de naaste in de weg"

"Dan komt er een Samaritaan, dat is helemaal geen buitenkerkelijke kapper ofzo, maar gewoon een gelovige man. De Samaritanen hebben de Thora, ze hebben zelfs een hele oude Thora. Die kijkt wel en wat blijkt? De man leeft gewoon nog. Zijn die Priester en Leviet dus eigenlijk voor niets helemaal naar de overkant gegaan... Wat Jezus eigenlijk zegt: Jouw manier van bijbellezen, lieve Priester en lieve Leviet in dit geval, staat hulp aan de naaste in de weg. Dat is een binnenjoodse discussie. Die priester wordt niet afgeschoten, dat is geen rotman of nare vent. Integendeel, hij is bloedserieus."

"De essentie van het verhaal is dat barmhartigheid altijd boven offerande gaat. Barmhartigheid gaat altijd boven de cultus uit en is de basis van alles. Liefdevolle trouw is de basis van alles en als je dat doet dan vervul je daarmee de wet."

Bekijk hieronder de uitleg van Piet van Midden vanaf minuut 1:30.

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify