Arie van der Veer

God

26 juni 2019 door Arie van der Veer

Waarom Johannes van God de opdracht kreeg om een boekrol op te eten

‘Ik ging naar de engel toe en vroeg om het boekje. Hij reikte het mij aan en zei: ‘Eet het op. Het zal branden in je maag, maar in je mond zo zoet zijn als honing’ - Openbaring 10:9.

Het boek Openbaring is geen spoorboekje voor de eindtijd. Ook geen handleiding van wat je stap voor stap tot aan de wederkomst moet doen. Het boek Openbaring is een profetisch boek. De profeet, die deze boodschappen van God ons heeft doorgegeven is de apostel Johannes.

Vandaag het verhaal van zijn roeping.
Die vond plaats toen God hem op het eiland Patmos door allerlei visioenen inzicht gaf in wat er gebeurde en zou gaan gebeuren met de wereld. Het gebeurde vlak voor het blazen op de laatste, de zevende bazuin. Engelen kondigden het oordeel aan. Dat oordeel ging zeker komen. Maar opnieuw koos God voor uitstel. Het ging God niet om vernietiging van de wereld, maar om het behoud van mensen.

Daarom riep God opnieuw een profeet.
Johannes. Als laatste.

Engelen kondigden het oordeel aan. Dat oordeel ging zeker komen. Maar opnieuw koos God voor uitstel.

Johannes zag een engel neerdalen uit de hemel. Een wolk omhulde hem. De regenboog was om zijn hoofd. Zijn gezicht was als de zon en zijn benen als vuurzuilen. Een heel belangrijke engel. Hij had ook een boekrol bij zich. Maar dit was niet zo’n grote als die Jezus kreeg van God.

De engel zette zijn rechtervoet op de zee en zijn linkervoet op het land. De hele wereld lag aan zijn voeten lag. Zijn verschijning en optreden was van belang voor heel de wereld. Zijn stem was overal te horen. Ook klonken er zeven donderslagen. Ook dit was van betekenis. Johannes wilde het opschrijven, maar het mocht niet. Dit moest geheim blijven.

Johannes moest wél opschrijven wat de engel zei. Hij had een boodschap voor de hele wereld. De engel stak zijn rechterhand omhoog en zei: ‘De tijd is voorbij! Dat zeg ik namens de God die altijd leeft, die de hemel, de aarde en de zee gemaakt heeft, en alles wat er is. Als de zevende engel op zijn trompet blaast, is het zover. Dan gaat alles gebeuren wat God van plan is, en wat hij al aan zijn profeten bekendgemaakt heeft.’

Dit werd de opdracht aan de profeet.

Toen Johannes de rol opgegeten had, lag het zwaar op de maag. Profeet zijn valt niet mee.

Toen volgde een kleine ceremonie.
Johannes werd gevraagd de kleine boekrol bij de engel op te halen. Toen kreeg hij de opdracht de rol op te eten. De profeet Ezechiël moest dat ook doen toen God hem riep om profeet te zijn. In de boekrol stond wat hij moest zeggen. Opeten betekende je roeping aanvaarden. De boodschap je helemaal eigen maken.

Het was daarom een indrukwekkend moment.
Zoals het lam aanvaardde ook Johannes een boekrol.
Hij at hem op…

Johannes werd bevestigd in het ambt van profeet.
De laatste profeet voor de laatste tijd.
Van het laatste oordeel maar nog steeds ook van de mogelijkheid van redding en behoud. Van het geduld van God met een zondige wereld.

Een heerlijke maar ook een zware taak.
Toen Johannes de rol opgegeten had, lag het zwaar op de maag. Profeet zijn valt niet mee. Ondanks alles zouden weinig mensen luisteren.

Deze overdenking verscheen eerder op de Facebookpagina van ds. Arie van der Veer.

Foto: Facebook/Arie van der Veer

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify