Nieuws

26 juni 2019 door Nederlandse Zendingsraad

Vierde NZR-Cahier Bijbel en beperking is een feit

Wie Bijbel en ‘beperking’ serieus neemt, krijgt een nieuwe toegang tot de Schrift. Je gaat eigen blinde vlekken zien, bijvoorbeeld. Je kunt ook merken hoe meelezen met een blinde je zicht op de Bijbel verdiept.

Want wiens perspectief telt er eigenlijk mee? Dat van de ‘normale, gezonde’ mens? Wie is dat dan? Of ook het perspectief van iemand die blind, doof, of mentaal beperkt is? Hoe lees je dan verhalen over genezing? Of over licht en horen? Aandacht voor dit thema maakt ook bewust van beperking op zich: waar en wat is het? Wie is er op welke manier beperkt, zichtbaar of onzichtbaar? Wat is het belang hiervan voor theologie, missie en kerk-zijn in Nederland, en daarbuiten?

Dom Hélder Câmara-lezing
Het samenwerkingsverband van de Nederlandse Zendingsraad, Kerk in Actie en het Centrum voor Contextuele Bijbelinterpretatie (PThU/VU) presenteert het vierde NZR-cahier: Bijbel en ‘beperking’. Contextuele en missiologische perspectieven. Het initiatief is voortgekomen uit de Dom Hélder Câmara-lezing 2018. VU-hoogleraar Peter-Ben Smit werkte voor de samenstelling ook samen met drie studenten: Astrid Hamberg, Mart Jan Luteyn, Kirsten van der Ham. Gert Noort was verantwoordelijk voor redactie van de bundel.

Breed perspectief
Aan het woord komen onder andere Louise Lawrence (hoogleraar Nieuwe Testament aan de Universiteit van Exeter, VK), Marcel Broesterhuizen (emeritus hoogleraar Pastorale Theologie aan de KU Leuven) en Bettie Woord (predikant-pionier in Almere-Poort). Het cahier biedt zo een breed perspectief: vanuit de wetenschap, uit de pastorale en theologische praktijk in Nederland en internationaal en, met name, van mensen die leven met een beperking.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify