vs

Nieuws

26 juni 2019 door Katholiek Nieuwsblad

Kruis mag van hooggerechtshof VS op staatsgrond blijven staan

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft besloten dat een kruisvormig herdenkingsmonument in Bladensburg, Maryland, mag blijven staan. Het historische monument eert de gedachtenis van de jongemannen uit de streek die sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog.

Het vonnis van 20 juni verwierp een eerder besluit van een lagere rechtbank. Die oordeelde dat het monument gesloopt moest worden omdat het als religieus symbool op overheidsgrond staat, wat in zou gaan tegen de Amerikaanse wet.

Rechter Samuel Alito schrijft nu in zijn oordeel dat het kruis niet op de eerste plaats als christelijk symbool moet worden gezien. Volgens Alito moet het op dezelfde wijze worden beschouwd als de witte kruizen op de Europese massabegraafplaatsen van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog.

“Het moet gezien worden in dezelfde historische context. Daarbij is het weghalen van het monument ook geen neutrale daad, maar kan worden opgevat als vijandelijkheid tegenover religie, wat ook verboden wordt door onze wet.”

Reacties

Het zou natuurlijk beter zijn om die wet helemaal niet te hebben, of om net als Australië in de grondwet vast te leggen dat je een Christelijke Staat wil zijn, maar deze rechter die de wet natuurlijk niet kan afschaffen, heeft handig gebruik gemaakt van de dubbele symboliek van het object, dat is te prijzen.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify