Wadlopen Medair

Nieuws

26 juni 2019 door Geerten van Breugel

Hilda loopt voor de vijfde keer mee met de wadloopexpeditie van Medair: "Ik vind het heerlijk alle drukte achter mij te laten"

Uren lopen om de bewoonde wereld te bereiken. Waden door het water, je voeten optrekken uit het slik en voetje voor voetje vooruit komen. Nederlanders zijn het niet gewend. Zo wel in gebieden in de Democratische Republiek Congo, waar dit de praktijk van alledag is. Om hulp te bieden aan mensen die zo afgelegen wonen, vindt aanstaande zaterdag 29 juni de wadloopexpeditie plaats van Medair. We spreken met Hilda, die al voor de vijfde keer meedoet aan het evenement.

Medair is een internationale humanitaire hulporganisatie die levensreddende noodhulp en blijvend herstel biedt aan afgelegen en beschadigde gemeenschappen over de hele wereld. Sinds 1989 hebben we miljoenen mensen geholpen die zijn getroffen door een ramp, conflict of crisis.
"Er zijn bij de expeditie geen mensen die iets van mij verwachten"

Ha Hilda, je loopt de wadloopexpeditie al weer voor de vijfde keer. Hoe startte deze traditie voor jou?

"Mijn vriendin Mirjam werkte bij Medair, als veldwerker. Zij vroeg om sponsors voor het werk dat ze deed en ik wilde wel meedoen met het wadlopen. Ik had wel oren naar de expeditie. Het is een mooie manier om geld op te halen voor het goede doel, zeker als dat om een goede vriendin gaat. Na die eerste keer word je verliefd op het wad. Het is een heel leuke en mooie manier om bij te dragen."

#Nietvoorwatjes, zo heet de tocht. Wat kost het jou, zo´n dag?
"Aan het begin van de dag denk ik vaak: waar ben ik aan begonnen? Je gaat de modder in en je slikt: o help. Maar als je daar doorheen bent gaat het een stuk beter. Op sommige tochten loop je heel veel door de modder, waarbij je soms ook geholpen moet worden. Gelukkig ben je niet alleen. Maar het doet me wel denken aan al die vluchtelingen, die ook in bizarre omstandigheden vertrekken. Maar dan reizen ze veel langer en doen ze dit ook in ernstigere omstandigheden."

"Persoonlijk vind ik het ook belangrijk om voor die ene dag per jaar veel mensen aan te spreken"

De meeste mensen zullen na één of twee keer denken: het is welletjes. Wat maakt dat je nog steeds met overgave van start gaat zaterdag?
"Je moet het gewoon meegemaakt hebben. Maar ik leef in de gewone wereld met zóveel mensen om mij heen. En dan vind ik het heerlijk alles achter mij te laten. Ik ben dan los van de wereld, weg van de auto´s, van de drukte. Er zijn geen mensen die iets van mij verwachten. Ondertussen loop ik met andere deelnemers die dezelfde passie hebben, om de medemens te helpen. Als mijn lichaam het toelaat ga ik elk jaar weer."

"Soms zit je tot over je knieën in het water en vraag je jezelf af hoe je eruit gaat komen"

Je doet het voor je medemens, zeg je. Denk je dan ook aan een bepaalde ramp of aan een bepaald deel van de wereld?

Op het moment ben ik veel met de overstromingen in Mozambique bezig, het gevolg van een orkaan. Ik hoor daar verhalen van andere medewerkers over. Het raakt mij dan als ik zie wat Medair gedaan krijgt. Hoe betrokken de medewerkers van de organisatie zijn, hoe ze hun leven voor een poos opgeven. Hoe ze dat doen, en het aandurven. Daar heb ik bewondering voor. Gelukkig gebruikt de Heere mij ook op deze manier hier. Ik denk altijd: wat kan ik hier doen, in mijn situatie? Per persoon proberen we dan ook 250 euro op te halen, waarbij we met een groep lopen en een sponsorpagina hebben op de website. We doen ons best om zoveel mogelijk geld op te halen. Persoonlijk vind ik het ook belangrijk om voor die ene dag per jaar veel mensen aan te spreken en ze aan te moedigen te sponsoren.

Je zal vast veel hebben meegemaakt, tijdens de voorgaande edities.
Ik kan veel verschillende dingen noemen, maar elke tocht is een avontuur op zich. Ook is het elke editie weer anders. Soms zit je tot over je knieën in het water en vraag je jezelf af hoe je eruit gaat komen. Dan heb je echt de hulp van anderen nodig. Of dan sta je ineens tot je schouders in het water. Eén keer liepen we een tocht bijna volledig door de modder. Ik geniet vrijwel altijd van de natuur, en daarbij is de ene gids de andere niet. De één vertelt heel veel, de ander laat je meer gaan. Maar het is altijd mooi op het wad en je staat op een goede manier stil bij de mensen waar Medair het voor doet.

Doneer ook voor de wadloopexpeditie van Hilda

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify