Kerkgebouw

Nieuws

25 juni 2019 door Geerten van Breugel

Maar liefst kwart van kerkgebouwen in Nederland gebruikt voor andere doeleinden

Eén op de vijf kerkgebouwen doet niet meer dienst als kerk. Dat bericht Trouw naar aanleiding van een eigen onderzoek. Van de 6900 kerken die ons land telt, worden er iets minder dan 1400 gebouwen gebruikt voor andere doeleinden.

De meeste kerkgebouwen, beschrijft het dagblad, worden nu gebruikt als cultureel of maatschappelijk initiatief, zijn veranderd in een appartementencomplex of doen dienst als bedrijfsruimte. Van de kerken die voor 1800 zijn gebouwd heeft 20 procent een andere bestemming gekregen, grotendeels als wijkcentrum, museum of theater. Een groter deel van de herbestemde kerken werd gebouwd tussen 1800 en 1970, dat aantal is inmiddels 25 procent. Hiervan werd een derde verbouwd tot woning of appartementencomplex, komt uit het onderzoek. 15 procent doet dienst als kantoor.

De krant maakte onderscheid tussen protestantse en katholieke kerken bij het kijken naar herbestemming. Zo blijkt dit uit te maken bij de voor rol die een kerk krijgt. Zo worden bij katholieke kerken meer voorwaarden gesteld en zijn zij terughoudender hun kerken een andere functie te geven. Experts verwachten dat de komende jaren nog vele honderden kerkgebouwen leeg komen te staan.

Reacties

A
Jezus was meestal buiten de synagogue ofwel de "kerk"... Alleen de discipelen van Jezus weten dit en gehoorzamen aan DE OPDRACHT: Ga uit je comfortzone zoals Petrus, stap uit je boot, en ga in de wereld met het evangelie.

Shalom
REAGEER
A
Lege kerkgebouwen, instituties is God's WIL.....

REAGEER
N
Het is te overwegen om het te grote, oude, onpraktische en dus geld verslindende gebouw te vervangen door een nieuw gebouw, die weer aan de eisen van deze tijd voldoet ,met een fractie van de huidige kosten.

Zo komt er meer geld beschikbaar voor de diaconie ,onze core business
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify