Andy Stanley

Nieuws

25 juni 2019 door Geerten van Breugel

Auteur nuanceert uitspraken na ophef over boek: "We mogen geen elementen uit het oude verbond in het nieuwe verbond toevoegen als ze in ons straatje passen"

Andy Stanley, dominee van de North Point Community Church uit Georgia, reageert in een lang interview op de ophef die onstond over zijn laatste boek 'Irresistable'. Critici vinden dat hij zich 'ontkoppelt' van het Oude Testament. In het interview met 100 Huntley Street geeft Stanley aan dat het Oude Testament cruciaal is om te lezen en te bestuderen, maar dat christenen te veel bezig zijn met de wetten die in dit deel van de Bijbel genoemd worden.

In het boek 'Irresistable' betoogt Stanley dat de moderne kerk "van oude verbondsoverblijfselen" los moet komen, die "ons ophouden, ons verdelen en nieuwe gelovigen verwarren". Hij beschrijft dat het Oude Testament veel beloften geeft die worden vervuld in het Nieuwe Testament. Gods vervulling van deze beloften laat ons de weg zien voor het verbond van het Nieuwe Testament, zo zegt de pastor.

"God verandert niet, maar het verbond veranderde", zegt Stanley. "Het is een heel nieuw verbond. Maar om naar het nieuwe te komen, moesten we door de geschiedenis van het oude verbond heen. Jezus is de reden dat we het Oude Testament serieus nemen. Als wij, als nieuwe-verbondsgelovigen dingen uit het Oude Testament halen die in ons straatje passen, en die toevoegen aan het nieuwe verbond, wordt het heel verwarrend."

Stanley beschrijft dat Jezus met de instelling van het avondmaal zei: "Vanaf nu, als jullie deze maaltijd vieren, denken jullie aan mij." En toen hij gearresteerd werd: "Ik maak een nieuw verbond. Daarmee benadrukt Hij hoe belangrijk het nieuwe verbond is."

Reacties

Ik pas in mijn theologie bedelingenleer toe, omdat bedelingen makkelijk aan te wijzen zijn in de Bijbel en de profetische eschatologie lijkt te kloppen. Ik kon nooit een vinger achter verbondstheologie krijgen. Het inzicht van Andy Stanley dat het oude verbond verouderd is (Hebreeën 8:13) en dat Christenen ten onrechte beloften en voorschriften uit dit verbond op zichzelf toepassen, omdat het een verbond met Israël is geweest, terwijl er nu een nieuw verbond met alle volken van toepassing is, past veel beter bij bedelingenleer.
T
Hoe past de bedelingenleer in Efeze 2 precies?
Toon meer antwoorden (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify