trouwen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

25 juni 2019 door Patrick Simons

Kleur van trouwjurken Gereformeerde Gemeente in Nederland opnieuw punt van discussie

Op de synode van de Gereformeerde Gemeente in Nederland(GGiN) afgelopen week in Barneveld zijn tal van zaken besproken. Ouderling L.J. de Waal uit Oud-Vossemeer, een dorpje op het Zeeuwse eiland Tholen, bracht de kleur van de trouwjurken in de kerk ter sprake.

Volgens hem wordt er namelijk in veel gemeenten in behoorlijk lichte kleuren getrouwd en dat is niet volgens de afspraak. “In het rapport ‘Eerbaar door het leven’ is afgesproken dat ze eenvoudig, eerbaar en donker voor Gods aanzicht verschijnen”, citeert het Reformatorisch Dagblad. Verschillende ouderlingen reageren daar vervolgens op door te stellen dat de plaatselijke kerkenraad daarvoor verantwoordelijk is.  Ouderling C. Dubbeld uit Gouda wil vooral de nadruk op “stemmig en eerbaar; niet bloot van onder en niet bloot van boven” leggen.

Het is niet de eerste keer dat trouwjurken binnen de GGiN ter discussie staan. Ook op Refoweb worden er regelmatig vragen over gesteld. In 2016 reageerde godsdienstdocent B.S van Groningen van de Gereformeerde Gemeente op een dergelijke vraag. “Een mens is zondig en mag dan niet in het wit trouwen. Dat is een bepaald standpunt, dat je enerzijds moet respecteren. Maar aan de andere kant is het ook wel heel ver gezocht en stamt het uit een bepaalde traditie. Trek je dit ver door, dan mag een man ook geen wit overhemd meer dragen. In bepaalde streken van ons land dragen mannen dan ook een zwart overhemd. Of dat hier mee te maken heeft, kan ik niet direct beamen.”

Een veelgehoord kritiekpunt is dat een witte doopjurk wél weer mag. “Dit is eigenlijk inconsequent”, aldus Van Groningen. “Ook die kinderen zijn in zonde ontvangen en geboren. Maar, zo zal men wellicht zeggen: zij hebben nog geen dadelijke zonden gedaan. Al met al spreken we hier over middelmatige zaken. Een trouwjurk in de kleuren rood, groen, paars, e.d. bedenkt ons zondige hart niet. Persoonlijk heb ik wel moeite wanneer het een gedwongen huwelijk betreft, dat het meisje dan in het wit trouwt. Hier ligt dan duidelijk een ander accent."

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

T
Hopelijk gaan ze zich daar ook wat meer bezig houden met hoofdzaken zoals o.a. Mattheus 28 beschrijft. Verkondig het Evangelie! Doop! Onderwijs!
H
Hoe zouden de mensen op de bruiloft in Kana gekleed zijn geweest? Zou Jezus het hebben gewild dat de bruid een zwarte bruidsjapon droeg? Lees het bruiloftslied van Psalm 45 dan nog eens!
E
Eens met vorige commentator.

Kinderen worden ontvangen bij de uitvoering van het gebod van God: ga heen er vermenigvuldig u. Hoezo "in zonde"? Eens dat ze wel leven onder het beslag van.

Zijn wij zondige mensen? Als we God toebehoren en willen leven naar zijn regels (zie Galaten) zijn we voor God zonder zonde, zie 1 Johannes. Wat niet wegneemt dat we lang niet altijd leven zoals God graag ziet.

Omdat we bij Hem horen: trouw vooral in feestelijk wit, als bruid voor hem en Hem.
Toon meer reacties (14)