Meer van Galilea

Nieuws

24 juni 2019 door Lukas ten Napel

Waterpeil van het Meer van Galilea flink gestegen: "De gebeden zijn verhoord"

Het waterpeil van het Meer van Galilea is de afgelopen jaren door grote droogte flink gezakt. De toeristenboten konden alleen bij het einde van de pier bij Ginosar, aan de westelijke oever van het water, aanmeren. Maar na een regenachtige winter, ziet de toekomst voor het meer, dat ook bekend staat als het Meer van Tiberias, er een stuk rooskleuriger uit volgens CBN News.

Beken die water naar het meer voeren, zitten boordevol water. Bomen stonden jarenlang op de oevers van het meer uit te drogen en staan nu onder water. Andere gebieden die volledig droog waren, zijn nu bedekt. En hoewel het tot de volgende winter niet zal regenen, smelt er sneeuw dat op de berg Hermon ligt en stroomt in de vorm van water nog steeds naar het meer. Toch is het meer nog niet ‘vol’; de laatste keer dat het Meer van Galilea volledig gevuld was, dateert van 2008. Ondanks dat het waterpeil het afgelopen jaar ruim 3,5 meter gestegen is, moet het nog zo’n twee meter stijgen om het meer volledig te vullen.

Zeshonderd millimeter regen
Roni Manor, die in Ginosar woont, vertelde tegenover CBN: “Per jaar valt er hier zo’n 350 millimeter regen per jaar. Dit jaar viel er meer dan zeshonderd milliliter regen, wat zichtbare gevolgen had voor de wateren in Israël.”
CBN News bezocht Ginosar in november vorig jaar. Toen was het waterpeil overduidelijk tientallen meters lager. Manor zegt hierover: “Op het moment dat de situatie ernstig wordt, doet Iemand iets voor ons”, terwijl hij naar de lucht wijst.

Daniel Carmel is de uitbater van de Worship Boats en spraak eveneens met CBN News in november. Hij gaf aan dat het door het lage waterpeil moeilijk was om zijn boten aan te kunnen leggen: “Toeristen kennen het meer niet zoals het is wanneer het vol is. Ik heb in de 25 jaar dat ik hier ben het water nog nooit zo laag zien staan.”

Zuinig omgaan met water
Uri Schor, woordvoerder van het Israëlische waterschap, is blij dat deze situatie veranderd is: “De regen viel precies op de plaatsen waar het nodig was. Het waterpeil stijgt ook in de juiste snelheid, wat ook heel belangrijk is.”
Volgens Schor viel er in de afgelopen dertig jaar steeds minder regen. “De waterconsumptie is hier veel groter dan de hoeveelheid regen. We moeten dus ontzettend zuinig zijn op ons water. We hebben gelukkig technologie om water te zuiveren, anders hadden we allang een tekort gehad.”

Daniel Carmel riep in november mensen op om te bidden: “De gebeden zijn verhoord. Halleluja! Stop niet met bidden; ga door, zodat we deze winter opnieuw veel regen mogen ontvangen.”


Israel
- Ds. Willem Glashouwer: "Jeruzalem is nog steeds bezet gebied"
- Ds. Kees van Velzen ergert zich aan anti-Israëlpolitiek: "Geen plek op aarde waar Palestijnen het beter hebben dan in Israël"
- Henk kreeg oog voor Palestijnse christenen: "Israël is geen klein duimpje meer"
- Ds. Henk Poot: "Jezus was geen breekpunt voor de joden"
- "Christenen met liefde voor Israël zijn te vaak blind voor onrecht"
Meer over Israel »

Reacties

A
EENPARIG gebed van Gods kinderen.....Gods Geest beweegt, halleluja.

Shalom
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify