kruis
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

16 augustus 2019 door Jeffrey Schipper

Moralistisch gegraaf naar of haar geloof wel echt en radicaal genoeg was, werkte bij Annelies niet

"Dat geloof in het gered worden van je zonden is bij mij nooit echt wat geworden. Ook bleef het voor mij vaag wanneer en hoe ik dan bekeerd was", schrijft Annelies Rebel op de progressief-christelijke weblog Lazarus.

Geloven ging voor haar over veranderen, maar haar werk en relaties ook. "Ineens klonk dat mij heel logisch in de oren. (...) Toen ik door allerlei ontwikkelingstrajecten op mijn werk aan den lijve ondervond wat veranderen betekende, hoeveel moed, bloed, zweet en tranen het mij kostte, kreeg het pas echt inhoud. Je zit vaak zo vastgebakken in patronen dat je die eerst maar eens door moet krijgen voordat je kunt gaan proberen ze te veranderen. 

Bekeren, omkeren betekent niet meer dezelfde richting oplopen die je ging. Dat de ene richting ‘geloof’ zou zijn en de andere ‘ongeloof’ is werkt voor mij niet. (...) Het werkt(e) niet omdat het een moralistisch gegraaf in mezelf opleverde naar of mijn geloof wel echt en radicaal genoeg was. Het raakte niet aan mijn eigen last, maar creëerde een soort opgelegde last; niet voldoen aan een bepaalde norm. En daarmee ging het te vaak aan mijn ‘zelf’ voorbij."

Lees hier de volledige blog van Annelies Rebel

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.