Maarten Boudry

Nieuws

24 juni 2019 door Jeffrey Schipper

NRC-columnist vindt christendom geen haar beter dan islam: "Beide godsdiensten zijn van nature intolerant"

'Christofielen' denken ten onrechte dat het christendom vredelievend en tolerant is, en de islam oorlogszuchtig en onverdraagzaam, stelt columnist Maarten Boudry in NRC Handelsblad.

Boudry: "Omdat de wetenschappelijke revolutie en Verlichting nu eenmaal in christelijk West-Europa ontstonden, geloven ze (christofielen, red.) dat het kuiken van de moderniteit altijd in het christelijke ei verscholen zat, wachtend om uit zijn schaal te breken. (...) Maar als het christendom van nature de kiemen van de moderniteit in zich droeg, waarom heeft het dan een slordig millennium geduurd vooraleer die tot bloei kwamen?"

De notie dat het christendom van nature ontvankelijk is voor vrijdenken en wetenschap volgens de filosoof aan de Universiteit Gent pure geschiedvervalsing. "De waarheid is dat de moderniteit wortel schoot in West-Europa ondanks en niet dankzij het christendom. (...) Beide godsdiensten zijn van nature intolerant en wantrouwig tegenover nieuwe ideeën, omdat beide geloven dat alles wat we moeten weten in een onfeilbaar Heilig Boek staat, aan ons geopenbaard door het Opperwezen."

Boudry wijst op een uitspraak van Pim Fortuyn. De politicus zei ooit dat het christendom door de ‘wasmachine van de verlichting’ is gegaan. "En als dat christendom vatbaar is voor zo’n wasbeurt, waarom zou dat dan met de islam onmogelijk zijn?"

Reacties

Het is om te beginnen fijn dat een filosoof de moderniteit hoogacht, wat hopelijk een afstand nemen van post-modernisme impliceert. Ik denk dat moderniteit brengen geen functie van Christendom is geweest, wel dat waarheid erkennen bij Christenen nog het beste gaat. Heeft onze filosoof al uiteengezet hoe atheïsme zich verhoudt tot moderniteit? Ik wijs als afschrikwekkend voorbeeld op de moderne Goddeloze ideologieën globalisme, communisme, fascisme en nationaal-socialisme.
REAGEER
J
Wat westerse atheisten maar niet kunnen begrijpen is dat een geloof dat als dogma heeft, dat een boek dat in de hemel door Allah is gemaakt eeuwig en onveranderlijk is , niet door een wasmachine van verlichtingsdenken gehaald kan en mag worden. Dat is blasphemie. Het ontbreekt deze man aan het hermeneutisch Verstehen van Islam.

Hij neemt de kern van de islam en het geloven op zich als vaststaande realiteit niet serieus. Iemand die dat doet kan dan ook geen valide uitspraken doen. Dat blijkt dan ook uit zijn artikel en stelling.
B
Daarom is islam toch precies hetzelfde als christendom? Hoeveel christenen vandaag de dag geloven dat de bijbel precies het woord van God is waar geen fouten in staan? Hoeveel christenen hebben nog steeds een christelijk wereldbeeld, in plaats van een modern wetenschappelijk wereldbeeld?

Als je de bijbel alleen ziet als een boek vol met ideeen van mensen haal je het dogma (dat zelf in de bijbel staat) weg. En blijf je over met vrijzinnig christendom..Dan is Jezus letterlijk gekruisigd voor een symbolische zondeval, om een voorbeeld.Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (7)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify