Johan Ruitenburg

Dagelijks leven

24 juni 2019 door Geerten van Breugel

Johan ziet dat we onszelf opjagen en de lat steeds hoger leggen: "De tijdgeest maakt veel christenen onvruchtbaar"

“De laatste vijf jaar zijn we als samenleving veel drukker geworden. En niet alleen de seculiere gemeenschap, maar ook christenen worden steeds meer in beslag genomen door alles wat de samenleving van ze vraagt. Het is tijd voor een kritische blik op onze tijdsbesteding en verlangens”, aldus Johan Ruitenburg, manager bedrijfsvoering bij stichting Near East Ministry (NEM). De tijdgeest maakt veel christenen volgens hem onvruchtbaar. Johan blikt vooruit op de Reveilweken van NEM.

Near East Ministry (NEM) is een interkerkelijke stichting, opgericht in 1963. Vanuit de verzoening met Jezus Christus willen we de ontmoeting met Israël en de Arabische volken stimuleren door te bidden, te dienen en mensen uit te zenden.

”Verschillende werkers die terugkwamen van hun uitzending naar het Midden-Oosten constateerden onafhankelijk van elkaar dat de Nederlandse samenleving enorm veranderd is”, zegt Ruitenburg. “Het is bijvoorbeeld tegenwoordig heel normaal dat 20-jarigen burn-out raken, terwijl vijf jaar geleden niemand zich dat voor kon stellen. En dat hebben we als samenleving min of meer geaccepteerd.”

Picture perfect
Nog een ontwikkeling die zorgen baart: jongeren zijn angstig om keuzes te maken. Ze willen hun dromen realiseren en voelen zich vervolgens ‘mislukt’ als dat niet gelijk lukt. Ruitenburg: “Ze willen geen event missen en in één keer die sublieme topbaan hebben. Ouders willen dat hun kind het beste uit het leven haalt. Maar ook je vriendenkring draagt bij aan het ontstaan van hoge verwachtingen. Dat zie je heel duidelijk bij sociale media. Op Facebook en Instagram zie je de mooiste kanten van iemands leven en ben je een loser als je geen leuke dingen doet.”

Onvruchtbaar voor Zijn koninkrijk
Die ontwikkelingen hebben in zijn ogen negatieve effecten op het openstaan voor het Koninkrijk. “Vroeger dachten we: het is niet slecht om carrière te maken en het beste uit jezelf te halen. We komen er nu echter steeds meer achter dat dit een onverzadigbare weg is. Carrière maken, het beste uit jezelf halen, alle events meemaken: het eist je helemaal op en put je uit. Christenen zijn hier te weinig weerbaar: we hadden toch geleerd dat het goed is je talenten in te zetten, niet lui te zijn? Maar dat pakt anders uit: de tijdgeest eist onze maximale inzet. De economie moet 24/7 draaien, we moeten flexibel zijn en ons erin schikken. Daarnaast voortdurend blijven leren, cursussen volgen. We compenseren dat door op andere momenten voluit te willen genieten. Uiteindelijk vergt dat zoveel dat we onvruchtbaar worden voor het Koninkrijk.”

Kerkdienst skippen
Dat komt tot uiting in het bezuinigen op geestelijke zaken, merkte Ruitenburg. “Ik zie dat medechristenen de kerkdienst overslaan omdat ze doordeweeks nog geen familie-rust-moment hebben gehad. Wat mij betreft ga je dan over een rode lijn en word je steeds meer ingepalmd door de druk-druk-druk-samenleving. Welk offer je ook brengt aan deze moderne afgoden, ze blijven om meer vragen.” Deze genoemde onderwerpen komen dan ook terug in de Reveilweken van de NEM die gehouden worden vanaf 20 juli. “In die weken hebben we niet hét recept hoe we met de tijdsgeest anno 2019 moeten om gaan. Maar we gaan in op de vraag hoe we terug kunnen keren naar ‘onze eerste liefde’ en hoe we weer dienstbaar kunnen zijn in het Koninkrijk van God.”

Loze toekomstige beloften
Ruitenburg ziet de snelheid waarmee nieuwe technieken worden geïntroduceerd. Ze beloven dat we gezonder zullen zijn, korter gaan werken en meer vrije tijd zullen hebben. Denk aan de inzet van robots. “Maar veel van deze beloften worden niet waargemaakt. Ons wordt een worst voorgehouden, en we willen die beloften maar al te graag geloven.” Tegelijk hebben we ook zelf een aandeel in het onszelf opjagen. We leggen de lat van onze levensstandaard steeds hoger. Voor een langere vakantie of een groter huis moet weer langer gewerkt worden. Ook daar is het resultaat dat er minder tijd en energie beschikbaar is voor het werken in Gods wijngaard. En daar maken we ons als NEM zorgen over, mede omdat we twee doelen hebben: God in het Midden-Oosten bekend maken door te dienen in vooral diakonale projecten, en bijdragen aan een Reveil in Nederland.”

Loskomen
In de lezingen van de Reveilweken wordt ingegaan op de vraag hoe we gemanipuleerd worden. Hoe legt de tijdgeest ons een zware last op? Inzicht maak weerbaar. Maar een belangrijke boodschap in de weken is ook dat we dingen achter ons mogen laten. Jezus zegt: ‘Mijn juk is zacht en mijn last is licht’! We mogen zekerheden opgeven en de Bijbel kan helpen om los te komen van alle dingen die je vasthouden.”

Je leven delen en zegen ontvangen
Een conferentie geeft vaak allerlei prachtige vergezichten, maar verandert niets wezenlijks in ons leven. Daar waken ze met de Reveilweken dan ook voor. “De rode draad van de conferentie is een kleine gespreksgroep. Hier delen we wat je aanspreekt, en waar je in je leven tegen aan loopt. Aan het einde van de week geven we elkaar heel persoonlijk de zegen mee.” Die gespreksgroep staat in het teken van de vraag hoe we ons van onze ‘afgoden’ bevrijden en hoe we het Koninkrijk kunnen hervinden.”

Vasthouden na de conferentie
Het vasthouden van deze gedachte is belangrijk, ook in het dagelijkse leven. En daarom overweegt de stichting ook follow-up avonden te introduceren. Ruitenburg: “In ieder geval hebben we op 20 september zo’n avond belegd: we vieren dan met elkaar het begin van de sabbat. Er is een tijd van werken, maar ook een tijd van rusten. Een mooie gelegenheid voor een terugkoppeling op de afgelopen conferentieweken en hoe we om zijn gegaan met de eisen van de tijdsgeest. En op 19 oktober vieren we het Loofhuttenfeest. Leven in een gammel hutje, om je afhankelijk te weten van God. Je eigen gevulde voorraadschuren en zekerheden leren loslaten.” Het helpt dus om niet alleen over de dingen na te denken, maar ook om geestelijke inzichten fysiek te beleven. “We leven vaak in ons hoofd. Maar het is ook heel goed om Bijbelse rituelen, die heel fysiek zijn, in ere te houden. Die maken geestelijke lessen zichtbaar.”

Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor de zomerse conferentieweken. Het thema is Leef!. Meld je hier aan en bekijk onderstaande promo:

Beeld: NEM, Johan Ruitenburg

Meld je aan voor de Reveilweken

Reacties

E
Tv en social media en vermaak en verslavingen gebruiken alle vrije tijd op. Dan blijft er geen tijd voor God meer over. Dus je moet gaan snoeien in je tijdsbestedingen.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify