Dagelijks leven

24 juni 2019 door Patrick Simons

Theoloog betwijfelt of God ons inzicht geeft in Zijn plan met ons leven

Gods plan met je leven, het is een belangrijk thema dat in heel veel kerken regelmatig terug komt. Theoloog Kees van der Knijff promoveert op dit thema en Nederlands Dagblad stelde hem daar enkele vragen over.

Volgens de theoloog zijn er nogal wat misvattingen op dit gebied. "Een belangrijke aanname is dat God met ieder leven een uitgewerkt plan heeft. Daarnaast zit er de aanname onder dat God ons daar inzicht in geeft. Volgens mij komt je met name die tweede gedachte in de Bijbel niet tegen."

Dat betekent volgens Van der Knijf niet dat we ons niet af hoeven te vragen wat God van ons wil. "Die houding komt voort uit een oprecht verlangen om een goede beslissing te nemen. Maar de vraag naar zijn bedoelingen is net wat anders dan je bij elke keuze afvragen of die wel samenvalt met Gods plan voor jouw perosonlijke leven. Dat is heel individualistisch gedacht."

Foto: PThU

Reacties

G
God wil wel degelijk inzicht geven in zijn plannen, dus waarom niet in persoonlijke plannen?

Kijk naar Abraham, God ging hem zijn plannen bekend maken omdat hij Zijn vriend was.

Vervolgens lees ik in psalm 139 dat God ons leven beschreven heeft. Ik geloof dat dát Zijn plan is voor ons leven, als wij in Christus zijn. Niet het plan wat we zelf getrokken hebben.

Zie spreuken 5.

We zien bij de profeten dat God hen al tot profeet gesteld had in de moederschoot. Zij profeteerden omdat zij profeet waren en niet andersom.
REAGEER
G
In de Korinthebrief lezen we dat God zijn wegen bekend aan ons bekend wil maken door Zijn Geest. 1Kor 2:9-10.
REAGEER
S
Ik ben het wel eens met één van zijn opmerkingen: "Waarom je niet bang hoeft te zijn Gods plan met je leven mis te lopen". Als God persoonlijke leiding geeft in de bijbel dan was het duidelijk en hoorbaar zoals bij Mozes, Abraham of Paulus. Als mensen in de bijbel God's plan misliepen dan was dat door duidelijke zonden en niet omdat ze de 'stille leiding' van God toch verkeerd hadden verstaan.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify