kerk

God

24 juni 2019 door Patrick Simons

Godsdienstsocioloog vraagt zich af wanneer een kerk in balans is

Samen met kerkpionier Rudolf Setz schreef godsdienstsocioloog Marten van der Meulen het boek 'Een kerk die kan'. Dit boek gaat met name over het vormgeven van de kerk op een flexibele manier. Nederlands Dagblad sprak met Van der Meulen.

"Een kerk is in balans als er aandacht is voor de liefde van en naar God, de liefde naar elkaar en de liefde voor de ander", stelt Van der Meulen. "Iedereen kan zich afvragen hoe deze balans in zijn of haar gemeente is. Zo is een traditionele bijbelstudiegroep naar boven en naar binnen gericht, maar biedt die misschien wel weinig tot geen relatie met de buurt. Terwijl een open maaltijd voor de buren juist een verrijking kan zijn voor het binnen en boven van gemeenteleden, dankzij andere perspectieven en nieuwe vragen aan tafel."

Een belangrijk punt is het boek is dat het niet om het aantal kerkgangers op zondagochtend gaat. "Relaties leggen moet gaan om de relaties, dat is het doel. Jezus heeft het over herstel van relaties en mensne, over rechtvaardigheid en sociale verhoudingen. Ik geloof dat als je jezelf daar op richt, dat ook de kerk als organisatie gaat bloeien. Dan zullen mensen zich daarbij aan willen sluiten omdat het een inspirerende en spannende plek is."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify