Europese verkiezingen

Nieuws

21 juni 2019 door Reformatorisch Dagblad

Reformatorisch Dagblad: Deel van CU/SGP-kiezers voelt zich nu, terecht, bekocht

"Het is alleszins begrijpelijk dat een deel van de CU/SGP-kiezers zich nu een beetje bekocht voelt", aldus het Reformatorisch Dagblad in een hoofdredactioneel commentaar. Deze week werd duidelijk dat de Europese breuk tussen ChristenUnie en SGP definitief is.

Het RD maakt duidelijk dat er begrijpelijke elementen in deze kwestie zitten. "Terecht merkte Europarlementariër Peter van Dalen de achterliggende tijd op dat de verschillen tussen zijn partij en Forum als het gaat om klimaat, vreemdelingen, uittreden uit de EU en inclusiviteit wel érg groot zijn." Tegelijkertijd vindt de hoofdredactie het "onlogisch" dat de politicus voor de Europese verkiezingen "met beslistheid voorsorteerde op latere fractievorming en zo de SGP voor het blok plaatste".

Ook valt het volgens het RD lastig uit te leggen dat de CU zich nu aansluit bij de Europese EVP-fractie. "Is die EVP de achterliggende jaren dan dichter bij het Bijbelse denken over politiek en maatschappij komen te staan?"

'Samen uit, samen thuis'. Met die leus gingen CU en SGP samen de campagne in. Met één lijst en één programma. "In dat licht bezien, is het alleszins begrijpelijk dat een deel van de CU/SGP-kiezers zich nu een beetje bekocht voelt, alle uitleg over het achterliggende proces en alle goed voornemens voor de komende vijf jaar ten spijt", aldus het RD.

Lees ook: Europese breuk SGP en ChristenUnie definitief: partijen verbreken verkiezingsbelofte en gaan gescheiden verder.

Lees het volledige commentaar in het Reformatorisch Dagblad

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify