Jordanië

Dagelijks leven

20 juni 2019 door Marian Heek, Medair

Geldhulp voor vluchtelingen in Jordanië: "Ik hoef me niet te schamen dat ik arm ben"

Vluchtelingen in Jordanië kunnen financieel nauwelijks rondkomen. Alles is gericht op dagelijks aan eten te komen. Als er dan een ziekenhuisrekening bij komt voor een operatie of bevalling is de wanhoop groot. Medair biedt geldhulp.

Medair is een internationale humanitaire hulporganisatie die levensreddende noodhulp en blijvend herstel biedt aan afgelegen en beschadigde gemeenschappen over de hele wereld. Sinds 1989 hebben we miljoenen mensen geholpen die zijn getroffen door een ramp, conflict of crisis.

Midden in een drukke straat van Amman nemen mensen plaats in de wachtruimte van de CairoJordanBank. Bij de balie worden een paar stoelen neergezet. In groepjes van drie of vier personen worden de mensen naar voren geroepen. De vrijwilligster van Medair die de mensen vooraf thuis heeft bezocht is er ook. Het bekende gezicht stelt de bezoekers gerust. Soms is ze gebeld door een ziekenhuis dat aangeeft dat er vluchtelingen of Jordaniërs zijn die de rekening niet kunnen betalen. Ook heeft ze een eigen gebied waar ze straat voor straat checkt op vluchtelingen en kwetsbare Jordaniërs die in geldnood zitten.

Medair gezondheidsmedewerker Tala legt de mensen uit hoe het systeem werkt en vraagt om de afschriften van de ziekenhuisrekeningen. Iedereen krijgt een kaartje van Medair met alle contactgegevens. Mochten ze meer hulp nodig hebben, dan kunnen ze altijd bellen. Kan Medair geen hulp bieden, dan wordt doorverwezen naar een ander NGO. Tala en haar collega nemen alle tijd, beantwoorden vragen en stellen mensen gerust. Als alle documenten zijn gecheckt, krijgen ze een pinpas met een pincode waarmee ze direct naar het pinautomaat om de hoek kunnen om de pas te activeren.

"Mijn man heeft geen werk en heeft hartproblemen. We hebben geen geld voor medische hulp,” vertelt Munewer, moeder van acht kinderen. "Om toch wat geld binnen te krijgen, verkoop ik schoonmaakartikelen en snoep. Maar dat is niet genoeg. Ik heb heel veel om hulp gevraagd, maar niemand hielp. De enige die reageerde, was Medair. Daarom wil ik mijn verhaal delen. Normaal zou ik dat niet doen, maar vandaag maak ik graag een uitzondering. Ik ben zo blij met deze hulp. Het is de eerste keer dat ik van Medair hoorde. Ik kon het niet geloven dat we geld konden krijgen. Maar ze belden me echt op. Deze organisatie helpt echt! Deze gezichten geven me hoop. Ze hebben een glimlach terwijl ze ons helpen. Dat is de zegen van God. Het is zo fijn als mensen lachen. Dat doet me goed. Ik hoef me niet te schamen omdat ik arm ben. Het is wel erg moeilijk. Ik moet sterk zijn voor mijn kinderen. Van buiten doe ik blij, maar van binnen ben ik vaak verdrietig.”

Door geldhulp zijn de zorgen voor de rekening weggenomen. Gezondheidszorg is duur in Jordanië. Het werd ooit aangeboden tegen een gereduceerd tarief, maar in 2018 veranderde dat beleid en wordt aan vluchtelingen nu 80 procent van het tarief in rekening gebracht. Medair heeft een netwerk van medisch opgeleide gezondheidsvrijwilligers die straat voor straat vluchtelingen opzoeken. Naast voorlichting over gezondheid, hygiëne en voeding, geven ze financiële steun aan zwangere vrouwen voor verloskundige zorg, mede ondersteunt door EU-partner ECHO.

Tala, gezondheidsmedewerker Medair: ,,De pinpas is eenmalig te gebruiken en alleen bedoeld voor het betalen van medische kosten. Standaard krijgen ze daar 130 dinar gestort. Dat is ongeveer 150 euro. Elke week zijn we op een andere locatie aanwezig. Alle mensen die vandaag komen zijn eerst thuis bezocht. Ze zijn gebeld en worden hier verwacht. Tala: "Mensen schamens zich eigenlijk niet. Ze zijn vooral enorm opgelucht. Ze hebben dit geld hard nodig.”

Deze manier van geldhulp biedt Medair alleen in Jordanië aan. Het is een innovatieve manier die door de noodhulporganisatie is bedacht en steeds meer wordt overgenomen. Hoeveel vluchtelingen er in Jordanië worden opgevangen, is niet precies bekend. Het aantal geregistreerde Syrische vluchtelingen ligt rond de 660.000. De meeste vluchtelingen wonen niet in officiële kampen, maar huren oude appartementen, lege winkels of tenten bij boeren in de steden Amman, Zarqa of Marfaq.

Bij complicaties tijdens de bevalling kan de rekening zo hoog oplopen, dat het vluchtelingen tot wanhoop drijft. Zo moest de Syrische Rian, inmiddels ruim één, na zijn geboorte vanwege ademhalingsproblemen direct naar de intensive care. De rekening was veel te hoog voor het gezin. ”Doordat Rian aan de beademing moest, kon ik geen borstvoeding geven. Nu heb ik nauwelijks geld over voor melk en luiers. Dat is veel te duur”, vertelt de twintigjarige moeder Lena. ”We lenen geld om het te kunnen betalen.” Ze leeft samen met haar man in een tent in Amman. "Ik hoorde van de hulp van Medair via een gezondheidsvrijwilliger tijdens mijn tweede zwangerschap. Zij legde uit dat ik geld kon krijgen voor het betalen van de bevalling in het ziekenhuis. Als je de rekening niet kunt betalen dan zijn er ziekenhuizen die geen geboorteakte afgeven. Dat is vreselijk. Tijdens mijn tweede zwangerschap was ik erg bezorgd en bang dat ook dit kind op de intensive care zou terechtkomen. Ik heb er veel voor gebeden en gelukkig ging de bevalling goed en was Mohammed gezond.”

Foto's: Medair/Mona van den Berg

Klik hier voor meer informatie over het werk van Medair

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify