Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

21 juni 2019 door Jeffrey Schipper

CGK-predikant merkt op dat er selectief wordt geluisterd naar voorstanders van vrouwelijke ambtsdragers

"Voorstanders van openstelling van ambten voor de zusters van de gemeente staan vaak onder verdenking van ontrouw aan de Schrift", merkt ds. Wim de Bruin op in het Nederlands Dagblad. Volgens hem wordt er in deze discussie vaak selectief en slecht geluisterd.

De Bruin: "Op de ambtsdragersconferentie van de CGK zei hoogleraar Herman Selderhuis dat die nieuwe hermeneutiek niet gereformeerd is en dat het niet gereformeerd is om te zeggen dat wij het beter weten dan Paulus." Vermoedelijk verwees Selderhuis volgens De Bruin naar de Kamper hoogleraar Ad de Bruijne, die in september 2017 zei dat we ‘meer weten dan Paulus’. "Maar ‘meer’ weten dan Paulus is wat anders dan het ‘beter’ weten", onderstreept De Bruin.

"De Bruijne bedoelde: we weten vandaag in sommige opzichten ‘meer’ dan Paulus en dat maakt dat we sommige keuzes ‘anders’ maken. Helaas is de uitspraak van De Bruijne een eigen leven gaan leiden." De CGK-predikant merkt op dat tegenstanders van vrouwelijkers ambtdragers de voorstanders verwijten dat zij "gebruik maken van de culturele afstand tussen de tijd van de Bijbel, om de duidelijke Bijbeltekst buiten werking te stellen."

De Bruin verwijst onder andere naar dit boek van dr. Bert Loonstra. "Zijn conclusie is dat voor Paulus het tijdperk van de wet als uiterlijke knechtende instantie voorbij is. (...) Het gaat te ver om te zeggen dat hij en de andere auteurs van de genoemde boeken en rapporten zich niet willen onderwerpen aan de Schrift of dat ze het beter weten dan Paulus. Ze proberen juist in Paulus’ lijn te denken."

Opvattingen van voorstanders van vrouwelijke ambtsdragers kwalificeren als on-Bijbels vindt de dominee uit Zutphen kwalijk. "Juist als kerkelijke discussies hoog oplopen zijn we geroepen ons best te doen om te horen wat de ander echt zegt."

Foto: Twitter


CGK-crisis vrouw in het ambt
- Eerste CGK-vrouw bevestigd als ambtsdrager; CGK-predikant spreekt van "zwarte dag"
- CGK-predikant P. Roos zwijgt niet langer over spanningen 'vrouw in het ambt': "Theologisch kan er veel te veel door de beugel"
- Herman Selderhuis over de crisis in de CGK: "We bidden om eenheid en danken dat die er niet komt"
- Ds. C. P. de Boer vindt 'vrouw in het ambt' geen bijzaak: "Kerkenraden in Nieuwegein en Arnhem plaatsen zichzelf buiten de CGK"
- Ds. A. A. Egas over spanningen binnen de CGK: "Vrouwelijke ambtsdragers zullen gedoogd worden" - CIP Podcast
Meer over CGK-crisis vrouw in het ambt »

Lees het volledige commentaar in het Nederlands Dagblad

Reacties

B
De vraag is niet of wij meer kennis hebben dan Paulus. Dat lijkt me helemaal niet bepalend voor deze discussie. De vraag is: op welke wijze wil de Heer aan Zijn Gemeente leiding geven? Bij het ontstaan van de eredienst in Israël bepaalde Hij, dat priesters en levieten de offerdienst deden. Meer kennis dan Mozes hebben doet hierbij helemaal niet terzake. Niet Mozes bepaalde de regels, maar Jahweh. Waar zijn de vrouwelijke rabbijnen? De priesteressen? David bedacht een nieuwe manier om de ark te vervoeren.
B
Vervolg: Er was immers meer kennis? Het was toch logisch dat God in de woestijn, in het rulle zand, de ark liet drágen? Maar nu kon hij toch wel op een mooie wagen worden vervoerd? God greep echter in en David realiseerde zich dat Gods bepalingen nog steeds van kracht waren. Judas schrijft dat we terug moeten naar de tijd van de apostelen, omdat we de énige Heer en Heerser Jezus Christus verloochenen. Wat Hij zegt aanpassen, is de waarheid aanpassen. Misschien onder mooie bedenksels, maar Gods woord verandert niet! 1Kor.14:34-37!
Misschien wordt er ook wel slecht geluisterd naar tegenstanders? Ik, kennende de linker- zowel als de rechtervlank der CGK van binnenuit, denk dat een 'verdeling' nodig is. Het behoudende deel der kerk sluit zich aan bij de HHK en het progressieve deel bij een nieuwe kerk die gevormd wordt uit de GKV en de NGK. Ik roep kerkelijk Nederland op om dit punt pragmatisch te benaderen en samen het aantal kerkgenootschappen (de verdeeldheid dus) terug te brengen. Persoonlijk wil ik daar nog wel een bijdrage (organisatieadvies) in leveren ook.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!