Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 juni 2019 door Jeffrey Schipper

Vrouwenkwestie CGK: Ds. A. C. Uitslag pleit voor doortastend optreden en sluit kerkscheuring niet uit

"Wie te lang wacht met het nemen van besluiten holt achter de feiten aan. Een schipper die niet bijstuurt, kan de koers van het schip niet tijdig meer wenden met als gevolg een aanvaring", schrijft ds. A. C. Uitslag in het Reformatorisch Dagblad.

De vrouw in het ambt: momenteel een heet hangijzer in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Nu is er in dezelfde kerk voor het eerst een vrouw in het ambt bevestigd. Meer samenwerkingsgemeenten met christelijk-gereformeerd bloed in hun DNA zijn van plan om binnenkort vrouwelijke ambtsdragers te bevestigen. Behoudende CGK-predikanten vinden dat kerkenraden synode-afspraken negeren en zichzelf buiten het kerkverband plaatsen.

De kersverse synodepreses ds. J. G. Schenau heeft laten weten dat hij de voorkeur geeft aan wachten in plaats van duidelijkheid geven of een andere koers inslaan. Maar volgens ds. Uitslag is wachten niet altijd een goede raad. "In de Schrift wordt er nergens opgeroepen om maar te wachten, als bepaalde zonden de gemeente van Christus binnendringen. Daar moest tegen opgetreden worden", aldus de predikant uit Urk, verwijzend naar gemeenten die vrouwelijke ambtsdragers instellen.

"Het komt er ook op aan om daadwerkelijk de wacht te houden bij Schrift en belijdenis. Dat gaat verder dan steeds weer het gesprek te zoeken met elkaar. Dat gaat ook verder dan het roepen dat grenzen bereikt zijn, want dat wordt al decennialang gedaan. Het vraagt ook om te handelen. (...) Je kunt niet eindeloos blijven koffiedrinken. Er zullen ook besluiten moeten worden genomen. 

En als dat betekent dat zich hierdoor een scheur voltrekt binnen de CGK, dan zij dat maar zo. Dat schrijf ik met pijn in het hart. Beslist! Niemand wil dat. Maar het kan toch ook niet zo zijn dat we de eenheid van de kerk zo hoogachten dat dit zelfs ten koste gaat van de waarheid van Gods Woord en de heiligheid van Gods gemeente?"

Beluister ook de recente CIP Podcast over de crisissituatie binnen de CGK:


CGK-crisis vrouw in het ambt
- Eerste CGK-vrouw bevestigd als ambtsdrager; CGK-predikant spreekt van "zwarte dag"
- CGK-predikant P. Roos zwijgt niet langer over spanningen 'vrouw in het ambt': "Theologisch kan er veel te veel door de beugel"
- Herman Selderhuis over de crisis in de CGK: "We bidden om eenheid en danken dat die er niet komt"
- Ds. C. P. de Boer vindt 'vrouw in het ambt' geen bijzaak: "Kerkenraden in Nieuwegein en Arnhem plaatsen zichzelf buiten de CGK"
- Ds. A. A. Egas over spanningen binnen de CGK: "Vrouwelijke ambtsdragers zullen gedoogd worden" - CIP Podcast
Meer over CGK-crisis vrouw in het ambt »

Lees het volledige commentaar in het Reformatorisch Dagblad

Reacties

T
Mooie reactie Nico Hoogland ! "Humor is een ernstige zaak, het verrijkt onze geest" ! Zelf had ik bijna 60 jaar geleden al cathechesatie van en vrouwelijke dominee. Wat zijn we toch ook afhankelijk in onze gedachtengang, van waar onze wieg heeft gestaan.
H
Onze taak als gelovigen in Christus is om mensen van alle aardheid of andersdenkend de boodschap te verkondigen en bij hem te brengen. Als ik de afgelopen tijd lees in de CIP over vrouwen in het ambt, opwekkingsliederen e.t.c. , dan zegt mijn gevoel, stop hiermee want alleen Hij weet en niemand anders wie bij hem komen. Deze discussies houden meer mensen van het geloof en vertrouwen af. Laten we elkaar vrij laten in het geloof en vertrouwen dat hij ons raad geeft. Misschien te gemakkelijk gezegd,maar zo beleef ik het en geloof daarin.
O, die scheur is al tientallen jaren en de breuk stond er al lang aan te komen. Het enige wat nog nodig was? Een valabel excuus. De vrouw in het ambt wordt de struikelsteen... Een kerkverband waarbinnen plaatselijke kerken de kansels sluiten voor collegae-predikanten, is een karikatuur. Ik ben geen fan van kerkscheuren, zeer zeker niet, maar misschien is het tijd om de CGK uit haar lijden te verlossen: XL-rechts naar de GerGer; het gezonde midden naar de GKV/NGK en wat links genoemd wordt, tja: vul maar in.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!