Lachgas

Dagelijks leven

20 juni 2019 door Geraldine Averesch

Lachgas is niet om te lachen!

‘’Politie houdt man met 28 kilo lachgas aan.’’ Zomaar een kop uit het Algemeen Dagblad. Deze berichten komen de laatste tijd bijna elke dag in het nieuws. In Nederland is er een explosieve toename in het gebruik van lachgas. Het gebruik van lachgas brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Dit feit lijkt mensen er niet van te weerhouden lachgas te gebruiken op feestjes en festivals.

Wat is lachgas precies?
Lachgas is een zoetig ruikend en smakend gas, ook wel bekend als distikstofoxide. Het is een anesthesist gas dat betekend dat het wordt gebruikt om mensen korte tijd in een roes te brengen. Hierin ligt dan ook precies het gevaar. Onderzoek laat zien dat 10% van de scholieren in leeftijd van 12-16 jaar weleens lachgas heeft gebruikt. Bij overmatig gebruik is er een grote kans op hersenbeschadiging door vitamine B12 tekort. Ook wordt bij direct inhaleren uit een patroon de lucht zo koud dat er derdegraadsbrandwonden kunnen ontstaat in de mond. Lachgas is erg gemakkelijk te verkrijgen en het heeft een veiligere sfeer om zich heen dan andere drugs, zoals XTC. Hierdoor beseffen vooral jongeren niet hoe gevaarlijk dit kan zijn. Hoe komt het dat dit zo makkelijk te verkrijgen is? Je zou verwachten dat de overheid ingrijpt, maar niet is minder waar!

Wat doet de overheid aan dit probleem?
Het Europese hof heeft in 2016 besloten dat lachgas niet meer onder de geneesmiddelenwet valt, maar onder de warenwet. Dat betekent dat de verkoper verantwoordelijk is voor de kwaliteit en de veiligheid van het product. Oftewel: er is geen controle meer op lachgas. Minister Bruins en staatssecretaris Blokhuis wilden in 2017 een ‘vrijwillig’ instellen van een leeftijdsgrens voor de verkoop van het lachgas. Dit betekent dat degene die lachgas verkoopt er een leeftijdsgrens op mag leggen. D66 daarentegen ziet lachgas vooral als hype die zoals gewoonlijk wel weer overwaait, laat Kamerlid Antje Diertens aan de NOS weten. ‘Het lijkt me geen goed idee om hier in Den Haag allerlei regels op te tuigen voor het gebruik of de verkoop, zolang niet is aangetoond dat het middel slecht voor je is. Ik maak me wél zorgen over de gevolgen voor het milieu, met al die slagroomspuitpatronen die overal rondslingeren.’

Maken wij ons meer zorgen om het milieu dan de veiligheid van mensen? Er zijn allemaal regels voor alcohol en drugs, maar lachgas wordt bijna als heilig gezien. Lachgas is niet veilig of zonder risico’s. Het zou verboden moeten worden!

Geraldine Averesch is bestuurslid Politiek bij SGP-jongeren.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify