Tunahan Kuzu

Nieuws

20 juni 2019 door CIDI

Kuzu eist opheldering over toegang van Joden tot de Tempelberg

Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu (DENK) wil van ministers Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) en Blok (Buitenlandse Zaken) opheldering over het feit dat Joden op Jeruzalemdag toegang hadden tot de Tempelberg, de heiligste plek voor Joden, meldt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

Jom Jeroesjalajiem is een nationale Israëlische feestdag en betekent letterlijk 'Jeruzalemdag'. Jaarlijks wordt op deze nationale feestdag gevierd dat Oost-Jeruzalem inclusief de Oude Stad middels de Zesdaagse Oorlog van 1967 in Israëlische handen viel. Voor die tijd was Jeruzalem verdeeld in een westelijk, Israëlisch deel (Yerushalayim) en oostelijk, Jordaans deel (Al-Quds). Daartussen lag een afscheiding, middels hekken en barricades. Nadien werden alle afscheidingen verwijderd.

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Volgens Kuzu bestormden ‘honderden kolonisten’ onder begeleiding van het Israëlische leger de berg in Jeruzalem. In werkelijkheid was er echter helemaal geen sprake van een ‘bestorming’, maar liep een groep Joden vreedzaam over de Tempelberg, stelt het CIDI. Volgens het CIDI leiden de Kamervragen van Kuzu tot toenemende spanningen tussen Joden en moslims. De oude fabel dat de Joden de moskee op de Tempelberg zouden willen overnemen, of zelfs vernietigen, heeft in het verleden vaak geleid tot onrust of zelfs geweld.

Op Jeruzalemdag kwamen honderden Joodse activisten naar de Tempelberg, en eisten ze toegang. Na een risicoanalyse besloot de politie om de groep toch toegang te verlenen. Toen dit nieuws bekend werd ontstonden er hevige rellen tussen de islamitische bezoekers van de Tempelberg en Israëls veiligheidsdiensten. Pas toen de rellen onder controle waren kon de Joodse groep veilig – onder politiebegeleiding, niet het leger zoals Kuzu beweert – de Tempelberg bezoeken. Dit bezoek verliep zonder grote incidenten. 

Lees meer op de website van CIDI

Reacties

J
Helaas helemaal waar. Laten we bidden dat Israël zich gaat vastklampen aan de vele vele beloften die de God van Israël in Zijn Woord geeft aan Zijn volk: Ik zál hen (Israël, dus niet moslims of christenen) terugplaatsen in hun grond en ze zúllen niet meer worden weggerukt uit het land dat Ik hun heb gegeven! Dat land is hun onvervreemdbaar bezit!
Lijkt me toch een interessante vraag voor Kuzu of hij vindt dat de Moslims meer aanspraak op de tempelberg hebben dan de Joden, terwijl in het heilig boek van de Joden de plek vele malen genoemd wordt en in het heilig boek van de Moslims nooit.
REAGEER
G
Sterker nog, de Joden hadden in 1967 de Tempelberg moeten toe-eigenen en de moskeeën moeten opruimen. Dan had de heer Kuzu nu geen vragen hoeven stellen. Ook had Israël nooit Gaza moeten afstaan; de situatie is alleen maar slechter geworden toen Hamas daar de touwtjes in handen kreeg.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify