Vaticaan

Nieuws

20 juni 2019 door Trouw

Vaticaan wil celibaat in Amazone afschaffen; nood breekt wet door priestertekort

Rondom de Amerikaanse rivier de Amazone is een groot tekort aan priesters. Het gevolg? Katholieken kunnen soms maanden geen mis vieren, schrijft Trouw. Nu wil het Vaticaan een uitzondering maken voor getrouwde mannen om priester te worden.

Het Vaticaan, dat leiding geeft aan de Rooms-Katholieke Kerk, zwengelt maandag een discussie aan met het voorstel als oplossing. De bisschoppen van het instituut noemen het 'een geschenk voor de kerk'.

Toch zou niet iedere getrouwde man zomaar priester kunnen worden. Alleen leden met een bijzondere status in de gemeenschap waarin ze zich bevinden, zouden in aanmerking komen. Het is een maatregel die niet eerder getroffen is, maar hoogleraar Paul van Geest geeft in het artikel aan dat hij het geen opvallende stap vindt. "Het speelt al jaren. Een paar jaar geleden had Erwin Kräutler, bisschop in het Amazonegebied, een onderhoud met paus Franciscus over het celibaat waarin de paus zei dat bisschoppenconferenties zich moeten uitspreken over het verplichte celibaat."

Toch zijn er ook geluiden van conservatieve katholieken die het afschaffen van het celibaat geen goed idee vinden. Van Geest: "De vrees is: Als een schaap over de dam is, volgen er meer."

Reacties

Vreemd want in de 19e en 20e eeuw gingen ze nog vrolijk naar dit soort gebieden. Nu kunnen ze niet alleen in de Amazone maar ook in Nederland niet meer hun rituelen door bevoegden opgevoerd krijgen. Dan maar onbevoegden, de wal keert het schip.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify