ggin

God

20 juni 2019 door Patrick Simons

Gereformeerde Gemeente in Nederland worstelt met (on)voorwaardelijke beloften

Tijdens de synode van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland maakte ds. A. van Voorden bekend dat gesprekken tussen zijn kerkverband en de Gereformeerde Gemeente goed zijn verlopen. Het heeft zelfs geleid tot het opstellen van de brochure 'Wet en Evangelie', zo meldt Reformatorisch Dagblad.

Wel wil men dat de Gereformeerde Gemeenten duidelijk omschrijven wat ze met de zogeheten voorwaardelijke en onvoorwaardelijke beloften bedoelen. "Anders is het gevaar groot dat de onderscheiden beloften in in elkaar overvloeien en dat de nadruk zo sterk op de beloften wordt gelegd dat het soevereine werk van God wordt miskend", stelt Van Voorden. "Er is een ernstige separerende prediking nodig waarin wordt aangewezen hoe de Heere Zijn kinderen brengt tot het gelovig aannemen van de beloften."

Er wordt in verschillende kerken een tweedeling gemaakt tussen voorwaardelijke en onvoorwaardelijke beloften. De voorwaardelijke beloften zijn beloften waarbij bepaalde voorwaarden gelden. Denk daarbij aan geloven en tot inkeer komen. Bij onvoorwaardelijke beloften heeft God geen enkele voorwaarde. Daarin geeft God wat wij missen of niet kunnen uit onszelf.

Naar aanleiding van een vraag op Refoweb over voorwaardelijke beloften schreef ds. W. van der Wind: "Op mijn studeerkamer hangt een bordje uit het huis van mijn overleden ouders. Daarop staat: "werpt al uw bekommernis op Hem, want Hij zorgt voor u", 1 Petr. 5:7. Dat moeten we ook niet om gaan draaien, zo in de zin van: zorgt God dan alleen maar voor mij, als ik al mijn bekommernis (zorgen) op Hem werp? Dus voorwaardelijk? Dat is een verkeerd omgaan met de tekst. De Heere belooft om voor ons te zorgen, en Hij wil niets liever dan dat wij al onze zorgen op Hem werpen. Dat wil een liefhebbende Vader toch? Als wij onze zorgen dan tóch weer meenemen of Hem niet te hulp vragen, dan doen we de Heere en onszelf tekort. Hij zorgt ook wel voor ons, ook als we onze zorgen niet op Hem werpen, maar Hij wil in liefde ons leven verlichten."

Reacties

Er zal altijd wel enig verschil in uitleg blijven. En het liggingsverschil tussen ds Van Voorden en ds Van der Wind is enorm. Boeiender zou zijn om te proberen met ds De Heer en ds Van Voorden precies de vinger te leggen op de verschillen. Daar zou ik wel nieuwsgierig naar zijn. Praktisch gezien is de GG-kerk van De Valk Wekerom netter dan de GGiN-kerk van Gouda Gbw. Dus...mocht het in de leer al lukken, dan is in het leven een volgend punt... Wordt vervolgd?
REAGEER
G
"Wie God niet gelooft, heeft Hem tot een leugenaar gemaakt, omdat hij niet geloofd heeft in het getuigenis, dat God getuigd heeft van zijn Zoon" (1 Johannes 5:10)
REAGEER
G
Raar eigenlijk dat een kerk worstelt met de vraag of God wel echt meent wat Hij belooft.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify