hongkong

Nieuws

20 juni 2019 door Patrick Simons

Hoe de christelijke minderheid leidend is in de massale protesten in Hongkong

Het is onrustig in Hongkong. De bevolking verzet zich massaal tegen een nieuwe wet waardoor het mogelijk wordt om verdachten uit te leveren aan China. Bij de protesten wordt opvallend genoeg een christelijke strijdkreet gebruikt: 'Sing Hallelujah to the Lord'.

Hoewel Honkong formeel onderdeel al ruim twintig jaar onderdeel is van China, heeft het een eigen rechtsysteem. Verdachten worden hier over het algemeen een stuk minder hard aangepakt dan in China, waar op bepaalde gebieden nog zeer strenge wetten gelden. Met de invoering van de veelbesproken uitleveringswet zou het zomaar kunnen dat burgers van Honkong onder de controle van de Communistische Partij komen, net als de rest van China. Daar is men vooral bang voor en daar komen de protesten ook vandaan.

Al dagenlang wordt er massaal gedemonstreerd in de metropool. De politie moest al talloze keren hard ingrijpen en gouverneur Lam heef inmiddels ook al toegezegd dat de uitleveringswet wordt uitgespeeld. Opvallend is echter de rol van christenen in de demonstratie, die op hun hoogtepunt twee miljoen mensen trekken. De oorsprong hiervan ligt op 11 juni toen er een gebedsbijeenkomst werd georganiseerd bij het regeringsgebouw. Deze werd afgesloten met het lied 'Sing Hallelujah to the Lord'. Het bleek een opmaat naar een strijdkreet die inmiddels door gelovigen én niet gelovigen wordt gezongen en geroepen.

Christenen vormen zo'n 10% van de bevolking in Hongkong maar nemen nu dus een belangrijke plaats in bij de demonstraties. Bij de meest recente demonstraties staan groepen christenen ook helemaal vooraan. Het is overigens ook opvallend dat christenen uberhaupt meedoen aan de demonstraties. In het verleden bemoeide de kerk in Hongkong zich hier bewust niet mee en werd er door kerkelijke leiders zelfs opgeroepen om weg te blijven bij acties tegen de overheid. De secretaris-generaal van de Hong Kong Church Renewal Movement, dominee Chi Wai Wu, denkt dat het voordelig kan zijn voor het imago van christenen, zo vertelt hij tegen Christian Post. "Vroeger werden christenen toch vooral gezien als wereldcreemde mensen die zich niet bemoeiden met belangrijke zaken in de samenleving van Hongkong. Nu krijgen diezelfde mensen veel meer respect voor christenen. Er zijn zelfs demonstranten die al zeggen terug te willen keren naar het geloof."

De jonge Joshuah Wong, één van de meest bekende gezichten achter de demonstraties, vertelt in gesprek met World Magazine dat christenen juist een belangrijke rol kunnen spelen. "Als christenen zijn we niet alleen verantwoordelijk voor het verspreiden van het evangelie en dan maar wachten tot we dood en naar de hemel gaan. We moeten de hemel op de aarde brengen. Dat lijkt misschien een idealistische en niet haalbare droom, maar wij willen dat deze droom uitkomt. We moeten laten zien dat we als christenen niet alleen op onze carriere en salaris richten, maar dat we onszelf afvragen wat we kunnen doen voor de mensen om ons heen."

Bekijk hier de beelden

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify