PKN logo

Nieuws

20 juni 2019 door Uitgeverij Eburon

Nieuw boek beschrijft veranderproces van Samen-op-Weg-kerken naar PKN

Het Samen-op-Weg-proces is de naam van de pogingen van de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk in Nederland om tot nauwere samenwerking te komen. Zij werkten vanaf begin jaren ’60 meer dan veertig jaar lang aan een fusie. Dit zou uiteindelijke uitgroeien tot de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Vanuit de veranderkunde is bekend dat een fusie ook een cultuurverandering inhoudt, wat complex is omdat cultuur ingebed is in tradities, routines, emoties, macht, symbolen, taal en muziek. Organisatieantropoloog Hanna Ploeg deed onderzoek naar dit lange en soms moeizame proces.

Geloofstradities spelen nog steeds een belangrijke rol binnen de PKN, waar op landelijk niveau wel één Synode is maar op plaatselijk niveau nog steeds een Lutherse, Gereformeerde of Hervormde kerk. Ploeg noemt dit ‘bewoonde herinnering’, ontleend aan de theorie van Aleida Assmann over de rol van herinneringen bij veranderprocessen. De historisch gegroeide herinneringsculturen zijn niet alleen te verklaren als geloofsvraagstuk, maar ook als verandervraagstuk, zoals zij in deze boeiende studie vanuit veranderkundig perspectief beschrijft.

Hanna Ploeg-Bouwman is organisatieantropoloog. Op 21 juni 2019 promoveert zij aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het proefschrift “Bewoonde herinnering, Een learning history van het Samen-op-Weg-proces”. De handelseditie verschijnt bij Academische Uitgeverij Eburon.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify