Marja Voorsluijs

Dagelijks leven

20 juni 2019 door Geerten van Breugel

Nieuwe training laat zien hoe je met stress omgaat en hoe je floreert: "Het geeft inzicht in jezelf én in anderen"

Hoe moet ik omgaan met stress? Wat voor type persoonlijkheid ben ik eigenlijk? Waarom begrijp ik de ander niet? Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen? Dit zijn allemaal vragen waar mensen mee te maken kunnen krijgen. Om jezelf én anderen beter te begrijpen is het Process Communication Model (PCM) ontwikkeld. Trainer en coach Marja Voorsluijs geeft verschillende trainingen, waaronder PCM-trainingen.

De RMU is een actieve, professionele organisatie die werkt vanuit een bijbelse visie en opkomt voor uw belangen. Een vakorganisatie met eigen specialisten op alle terreinen van werk en arbeidsrecht.

Jezelf en anderen beter leren begrijpen. Is een training dan genoeg?
"Het is de bedoeling dat je er na de training zélf verder mee aan de slag gaat. Je krijgt in een training handvatten aangereikt en het is aan jou om met het geleerde concrete stappen te gaan zetten. De ervaring is wel dat deelnemers na deze training niet anders meer willen dan dat. De training helpt je verder in het accepteren van jezelf. Door het volgen van de training kun je bovendien anderen beter leren begrijpen. Deze training leert je naar jezelf te kijken en tegelijkertijd de ander niet uit het oog te verliezen. De PCM-training duurt drie dagen en daardoor heb je ook ruim de gelegenheid om uitgebreid bij jezelf en de ander stil te staan. Het gaat er daarbij onder andere over wat jij, maar ook de ander doet in stress en wat jou, maar ook de ander, motiveert. 

Bij de cursus over zelfvertrouwen, die ik ook geef, gaat het meer over een reeël beeld hebben van jezelf. En daar geven we veel aanzetten toe. Mensen worden zo uitgenodigd hun eigen denkbeelden tegen het licht te houden."

Wat bieden deze trainingen precies?
"Bij mijn trainingen gaat het veelal om communiceren. In het PCM-model gaat het met onder meer over stressmanagement en motivatie. Uitgangspunt is dat er zes verschillende persoonlijkheidstypen bestaan, die iedereen in meer of mindere mate in zich heeft. Je kunt het zien als een huis met verschillende verdiepingen. De begane grond is je basis.

De training geeft mensen veel inzicht. Oké, dus zó zit ik in elkaar! Dat ik mij zo gedraag hoort gewoon bij mij. 'Ik begrijp nu waarom het zo bij mij werkt en dat is heerlijk', is een veelgehoorde reactie als ik deelnemers spreek na afloop van de training. Maar je leert ook anderen begrijpen: andere mensen bekijken de wereld weer op een heel andere manier. Bij de cursus over zelfvertrouwen zien we dat mensen vaak een eigen waarheid hebben gecreërd. Ze zijn van alles gaan geloven. We willen dat mensen dat ter discussie gaan stellen."

Hoe moet ik die persoonlijkheidstypen zien?
"Het type gestructureerd denker kan overcontroleren als hij stress heeft. Hij wil dan laten zien dat hij geschikt en competent is, door alles naar zich toe te trekken en alles te controleren.
Door types te herkennen bij mensen kan je niet alleen voorspellen hoe iemand reageert op stress, maar ook hoe men oplaadt. De gestructureerde denker is iemand waarop je kunt rekenen en heeft een duidelijk tijdschema nodig. Maar niemand is alléén gestructureerde denker. Ieder mens heeft alle typen in zich, maar het ene type is meer aanwezig dan het andere. In de training leer je ook hoe je in je communicatie het beste aan kunt sluiten bij iemand die een heel ander persoonlijkheidstype onder in zijn huis heeft."

Moeten christenen elkaar ook proberen te begrijpen?
"Dat vind ik wel. De training heeft geen specifieke christelijke grondslag. Hij gaat wel over hoe ik naar anderen en naar mijzelf kijk. Dat gaat om zelfacceptatie en acceptatie van de ander. We zijn allemaal verschillend. Mensen met het type 'rebel' zijn spontaan en creatief. Ik hoor van hen soms dat zij het idee hebben dat ze niet worden geaccepteerd in de kerk door hun denkwijze, manier van in het leven staan. Dit terwijl iedereen er mag zijn zoals hij is. Dat is ook de diversiteit in ons die God gemaakt heeft. De 'dromer' wordt jammer genoeg weleens weggezet als een lui iemand. Maar als je hem de tijd geeft, heeft hij prachtige ideëen waar anderen heel veel profijt van kunnen hebben."

Kan je in het dagelijks leven inschatten wat voor type iemand vooral is?
"Ja, dat leer je in de training. Je leert op non-verbale communicatie en mimiek te letten. De 'harmoniser' bijvoorbeeld heeft regelmatig de handpalmen omhoog en wil bijvoorbeeld graag dat dingen er leuk uitzien. Kaarsjes aan bij de maaltijd en leuke servetten. De 'promotor' denkt soms het liefst staand in plaats van dat hij zit en wil snel actie: genoeg gepraat!
Omdat we alle types in ons hebben, kun je iemand niet in een hokje plaatsen, maar je kunt wel begrijpen waarom iemand geneigd is als eerste te reageren zoals hij reageert."

U hebt pas de opleiding tot gecertificeerd trainer afgerond. Hoe was die persoonlijke training?
"Ik heb er zelf ook heel veel van geleerd. Bij dit model denk ik: wow, dit is het. Zelf ben ik een gestructureerd denker en schema’s en modellen passen daar heel goed bij. Dat kan ik in mijn werk nu ook toepassen. Ik voel me hier blij mee en dingen zijn op hun plek gevallen. Het is geen testje hier en een testje daar, maar diep en veel. Deze training gun ik iedereen. Je krijgt veel inzicht in je eigen manier van communiceren en van de ander en het maakt het contact met verschillende persoonlijkheidstypes veel makkelijker. Uiteindelijk zorgt deze training ervoor dat we elkaar en onszelf veel beter leren begrijpen en waarderen."

Beeld: Viviano, Marja Voorsluijs

Meer informatie over data en aanmeldingen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify