Hamas Israël
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 juni 2019 door CIDI

Afspraken voor wapenstilstand tussen Hamas en Israël krijgen steeds meer vorm

Onlangs bereikten Hamas en Israël een staakt-het-vuren dankzij bemiddeling door de VN en Egypte. De afspraken voor het fragiele staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël beginnen steeds meer vorm te krijgen, schrijft het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

Deze week is Israël begonnen met de aanleg van een nieuwe waterleiding naar de Gazastrook. Het is de vierde en grootste pijp die vanuit de Joodse staat water aan Gaza zal leveren. Momenteel levert Israël al iets meer water dan de afspraak is (11,5 miljoen kubieke meter waar 10 miljoen is afgesproken), maar met de vierde leiding zal de Gazastrook naar verwachting nog meer water ontvangen.

Zondagnacht liet Israël de Qatarese gezant Mohammed al-Emadi de Gazastrook in met vijftien miljoen dollar. Sinds de Palestijnse Autoriteit weigert de salarissen van ambtenaren in Gaza te betalen, tracht Qatar de lasten van arme gezinnen in de kustenclave enigszins te verlichten. Bij de huidige tranche heeft Israël tevens tien miljoen voor brandstof voor de energiecentrale in Gaza ontvangen. Naast water, gaat Israël ook meer elektriciteit aan de Gazastrook leveren.

Volgens het CIDI is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Ondanks het staakt-het-vuren, gaan balloneenheden in de Gazastrook onverminderd door met oplaten van ballonnen met explosieven en ontstekingen.


Conflict Israël-Palestijnen
- Eppo Bruins was met ChristenUnie-fractie in Israël: 'leerzame maar verwarrende week'
- Christenen voor Israël doet feitencheck na eenzijdige uitlegvideo NOS
- Hamas-prominent roept Palestijnen op om 'iedere Jood op aarde af te slachten'
- Hamas publiceert schokkende video: een nieuwe generatie terroristen wordt klaargestoomd
- Tweede Kamer wil stappen tegen Israël vanwege omstreden plan in Palestijns gebied
Meer over Conflict Israël-Palestijnen »

Reacties

H
Misschien kan Kees van Asperen ook hier zijn licht eens over laten schijnen.
Het lijkt erop dat Israël een iets grotere bereidheid heeft om Palestijnen iets te gunnen. Waarschijnlijk hebben ze militaire opties afgewogen, hun knopen geteld en zijn ze nu toch maar iets diplomatieks gaan doen. Lijkt me verstandig, maar een stedelijk gebied met 1,5 miljoen inwoners permanent omsingeld houden en alle normale handel blokkeren, houdt vijandschap natuurlijk in stand, zo krijg je geen vrede.
Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen