Stichting Presence

God

27 juni 2019 door Marina de Haan

Stichting Presence reist door Nederland en ziet Gods wonderen: "Het is een soort schoolreis door Gods koninkrijk"

“Ik heb een fundamentele vraag voor christenen in Nederland en in Europa”, zegt Ruben de Jong tegen een groep jonge ondernemers en voorgangers, die met Stichting Presence op reis zijn. We staan met elkaar in de haven van Rotterdam. Met aan de ene kant de skyline en de weelde van de stad. En aan de andere kant gigantische pakhuizen waarvan we niet weten wat erbinnen gebeurt.

Het verbaast me niet dat mensen daar verhandeld worden, zegt Ruben. Dan vraagt hij: “Zijn we bereid om te zien dat God tegelijkertijd een Vader en een verterend vuur is? Dat Hij ons leven wil zuiveren door Zijn aanwezigheid?” 

Gods aanwezigheid
De groep is samengesteld door Wim en Gea Hoddenbagh van Stichting Presence. Deze stichting gelooft dat God Nederland op het oog heeft en dat God mensen en kerken weer wil vullen met Zijn aanwezigheid. “Het is ons verlangen om Gods aanwezigheid te zien en zichtbaar baar te maken in de samenleving. God werkt op zoveel plekken, voor en achter de schermen”, vertelt Gea. Daarom reist de stichting zeven vrijdagen met een groep jonge leiders en creatieve ondernemers langs verschillende plekken in Nederland. “Het is een soort schoolreis door Gods koninkrijk”, zegt Wim blij.

'Het is een soort schoolreis door Gods koninkrijk'

Tijdens de tweede reisdag (lees hier alles over de eerste reisdag in Amsterdam Zuid-Oost) is de groep in de regio Rotterdam. Ik (Marina de Haan) ben als journalist uitgenodigd om een dag mee te reizen, om met eigen ogen te zien wat God doet in Nederland. En dat is veel meer dan ik vooraf had kunnen bedenken. Ik heb nóg meer ontdekt dat God echt een persoonlijke God is. Hij strijdt voor zijn kinderen. Hij beschermt het individu.  

Koerdistan
Dat merk ik als we bij onze eerste locatie aankomen in de Rotterdamse wijk Charlois. In de Bethelkerk, die nu helemaal wordt opgeknapt, ontmoeten we het team van Home for Kurds. Met gevaar voor eigen leven brengen zij het Goede Nieuws naar de Koerden in Nederland en in Koerdistan.

In de nieuwe gebedsruimte zitten we op blauwe matjes op de grond. Onze schoenen hebben we in de gang uitgedaan. Met Koerdische instrumenten aan de muur luisteren we naar de verhalen van Faraidoun en Wesselien Fouad (oprichters) en stafwerker André. “We zaaien op elke manier en we zaaien zo overvloedig als het kan”, zegt Wesselien verschillende keren.

Zo wordt de sociale media flink ingezet om het Goede Nieuws te verspreiden. Faraidoun herinnert zich een nacht dat God hem wakker maakte. “Als God mij wakker maakt, dan weet ik dat Hij tot mij wilt spreken. God zei: gebruik technologie.” In gehoorzaamheid veranderde Faraidoun de titel van zijn Facebook-pagina.

'Jezus is de weg van bevrijding en liefde en redding'

“De volgende ochtend werd ik wakker met duizend berichten en tienduizend volgers”, glimlacht hij breed. Nu zijn er meer dan honderdduizend volgers, komen moslims tot geloof en zijn er in verschillende landen huiskerken. Ook worden duizenden bijbels verspreid. Vanuit Rotterdam gaan bijbellessen de hele Moslimwereld over. “Het is heel bijzonder gegaan.”

Faraidoun vertelt een verhaal over een 30-jarige vrouw die via de Facebook-pagina contact zocht met Home for Kurds. “Ik ben christen. Mijn familie is moslim en ik mag niet naar buiten. Mag ik mezelf onder de douche dopen?”, vraagt ze aan het team in Nederland. Het eerste dat het team doet is voor zulke vrouwen bidden. “In de islamitische wereld mogen vrouwen niet naar buiten. Maar via de sociale media komen wij wel binnen en dan geven ze hun leven aan Jezus”, vertelt Faraidoun. “Soms kijken ze onder de deken naar ons onderwijs, omdat ze niet gehoord mogen worden. Jezus is de weg van bevrijding en liefde en redding.” 

Onbeschaamd bidden
Jezus is inderdaad de weg naar redding. Ruben de Jong en zijn vrouw Joanne hebben dat van heel dichtbij meegemaakt. We ontmoeten Ruben en Joanne midden in de Rotterdamse haven. “Dit is voor mij Rotterdam”, zegt Ruben gelijk. “Dit was ooit de grootste zeehaven van de wereld. De poort van Europa. Als we echt gaan begrijpen wat er op de berg Golgotha is gebeurd, dan is Europoort geen fysieke haven van doorvoer, maar een haven om de glorie van God door te voeren.” 

Als we later in het huis van Joanne en Ruben, auteur van het boek ‘Buigen – de kracht van gebed’, zitten, vertellen ze dat ze onbeschaamd zijn gaan bidden voor de buren. “We zijn gaan bidden dat de muren de glorie van God doorgeven naar de buren.”

Zo is die glorie bijvoorbeeld bij buurman Remon terechtgekomen. Remon was onderdeel van de harde kern van de Feyenoord-hooligans. Na aanhoudend gebed van Ruben en Joanne, stond Remon op een avond voor de deur. “Ik kan al drie maanden niet slapen en ik denk aan Jezus”, zei hij tegen ze. Samen hebben ze oprechte gesprekken gevoerd en heeft Remon zijn leven aan Jezus gegeven. 

'We zijn gaan bidden dat de muren de glorie van God doorgeven naar de buren'

Het witte vloerkleed in het midden van de huiskamer is wat bleek geworden. Dat komt waarschijnlijk omdat Ruben en Joanne regelmatig op de knieën gaan in gebed. Ze voegen graag op z’n Rotterdam daden bij woorden, dus in plaats van nog meer te praten, nodigen ze de hele groep uit om hun knieën te buigen. Samen bidden we hartstochtelijk voor Rotterdam, de mensen in de stad, maar ook voor Nederland, voor genezing van harten, voor een opwekking in Nederland. De huiskamer wordt gevuld met de goede glorie van God. 

Ex-hooligan
Vol van Zijn liefde stappen we in de auto en rijden we naar onze laatste ontmoeting van de dag. Remon uit het bovenstaande verhaal is de oudere broer van Yoeri Kievits, de voormalig leider van de harde kern van Feyenoord. Hij heeft verschillende boeken geschreven over het harde hooliganleven. Hij sprak daarover bij talkshows als Jinek. Als je die filmpjes terugkijkt, zie je een boze man met een harde oogopslag. Nu ontmoeten we een zachtaardige jonge man die vriendelijk uit zijn ogen kijkt. “Ik ben Yoeri en ik ga jullie mijn getuigenis vertellen”, zegt hij.

We luisteren naar het heftige verhaal van Yoeri. Uit wat voor gezin hij komt, hoe hij is opgegroeid, wat Feyenoord voor hem betekende en wat hij over had voor een gevoel van broederschap en kameraadschap. De verhalen zijn intens, maar wederom leer ik dat God het individu beschermt. Het was Remon die Yoeri meenam naar Feyenoord en het was via Remon dat Yoeri Jezus leerde kennen.

'God doet wonderen, Hij geneest harten, Hij verandert levens'

Het leven van Yoeri is, sinds hij hoop heeft gevonden in Jezus, compleet veranderd. Hij is een getuigenis van de eindeloze liefde van God. Hij is een getuigenis dat God oog heeft voor ieder mens. Hij is een levend verhaal van hoop.

God werkt
Zo sluiten we een dag om nooit meer te vergeten af. God is aan het werk in Nederland. Het wordt misschien niet altijd in talkshows besproken, maar Gods aanwezigheid is overweldigend. God doet wonderen, Hij geneest harten, Hij verandert levens.

Lees hier meer over Stichting Presence

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify