Arie van der Veer

God

19 juni 2019 door Arie van der Veer

Waarom Arie van der Veer ons aanraadt om Openbaring te lezen

"Openbaring van Jezus Christus, die hij van God ontving om aan de dienaren van God te laten zien wat er binnenkort gebeuren moet." (Openbaring 1:1)

Ik wil je de komende weken meer te vertellen over het laatste boek van de Bijbel, het boek Openbaring.
Ik hoop dat je zin krijgt om het echt te gaan lezen. Het is een spannend boek.

Het boek heet: ‘Openbaring van Johannes’. Eigenlijk is dat verkeerd. In het laatste Bijbelboek staan openbaringen van Jezus Christus. En die openbaringen worden gegeven aan Johannes. Lees dat eerste vers nog maar eens.

Wat is een openbaring?
Openbaring (Grieks: apocalyps) betekent ‘onthulling’. In dit Bijbelboek wordt iets onthuld, iets wat eerst onbekend of niet duidelijk was. Zoals je bij de onthulling van een standbeeld het doek er afhaalt, waardoor het beeld zichtbaar wordt. Dat gebeurt ook in dit Bijbelboek.

Het probleem echter is dat wij de beelden, die onthuld en gebruikt worden, niet kennen. Er wordt onder andere geschreven over een lam dat geslacht is en toch leeft en over een draak met zeven koppen en nog veel meer soms wel griezelige beelden.

Zo eenvoudig als de gelijkenissen waren die Jezus vertelde toen Hij op aarde was, zo ingewikkeld zijn de beelden in dit laatste boek van de Bijbel.
Johannes moet vaak om uitleg vragen over de betekenis van de beelden. Zelfs het beschrijven van die beelden is al heel moeilijk. Johannes geeft vaak aan dat zijn woorden tekortschieten. Daarom staat er vaak ‘zoals’ of ‘zoiets als’. Alleen al in het eerste hoofdstuk negen keer!

Het is ingewikkeld voor ons, maar was waarschijnlijk minder ingewikkeld voor de mensen van toen. Er bestonden meer (Bijbel)boeken die deze beelden gebruikten.

Ik raad je aan het boek te lezen.
Het boek bevat een heel belangrijke boodschap. Juist ook voor nu.

Hoe kunnen wij zo’n boek leren begrijpen?
Het helpt als je weet waarover dit boek gaat.

Het boek beschrijft de regering van Jezus. Na de hemelvaart zit Jezus aan de rechterhand van God. Hij regeert de wereld. En vooral op aarde leidt dat tot een geweldige strijd. De satan die uit de hemel geworpen is, verzet zich. Hoofdstuk na hoofdstuk wordt die enorme strijd beschreven. De acties die Jezus vanuit de hemel onderneemt. En dat allemaal in heftige beelden. Er klinkt bazuingeschal. Schalen vol rampen treffen de aarde. Het zijn indrukwekkende, soms angstaanjagende visioenen.

Er zijn twee hoofdrolspelers in die strijd. Dat zijn Jezus, en de satan. Jezus wordt in die visioenen afgebeeld als een lam. Een lam dat geslacht is (het heeft een snee in zijn hals), maar dat wel leeft. En dat lam regeert, voert het plan van God, beschreven in een boekrol, uit. De satan wordt afgeschilderd als een grote, vuurrode draak. Op alle mogelijke manieren probeert de satan de plannen van God te verstoren. Het is een enorm gevecht. Maar Jezus is overwinnaar.

De christenen, die het heel moeilijk hadden, vonden in die boodschap een geweldige troost - Openbaring 1:1-3.

Voor eerdere afleveringen over het boek Openbaring zie de blogs in de weken voor Pinksteren.


Openbaringen
Meer over Openbaringen »

Reacties

A
Openbaring 1:1 zegt dat het gaat over dingen die binnenkort moeten gebeuren. Vlak daarna, in 1:3, staat dat de tijd nabij is. De hele toon van de Openbaring is er één van waarschuwing en urgentie voor wat binnenkort stond te gebeuren, 2000 jaar geleden dus. In Openbaring 22 worden beide formuleringen herhaald, plus driemaal “Ik kom spoedig”. Blijkbaar slaat die nabijheid dus op het geheel van Openbaring. Daaruit kunnen we rustig vaststellen dat in de tijd van de 7 gemeenten, toen de nabije toekomst was en dus voor ons niet meer van toepassing.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify