kerk delft

Nieuws

18 juni 2019 door Patrick Simons

Steeds minder jongeren gaan naar kerk: reformatorische jongeren positieve uitzondering

Een opvallende conclusie van een European Values Study. Daaruit blijkt dat steeds minder jongeren in Nederland bidden of een kerk bezoeken. Twee groepen vormen echter een uitzondering: islamitische én reformatorische jongeren. Bij deze groep is de trend niet terug te vinden, zo meldt Reformatorisch Dagblad.

Dr. Inge Sieben, die de EVS-resultaten van 1981-2018 bestudeerde, meent dat Nederlanders in de loop der tijd steeds meer vertrouwen hebben gekregen in mensen en steeds minder in God geloven. Ze stelt dat jongeren die zichzelf niet gelovig noemen, niet minder sociaal blijken te zijn dan gelovige jongeren. Jongeren uiten zich bovendien in religieus opzicht veel minder in traditionele taal. Tilburg University, dat een symposium over het onderzoek organiseert, zegt dat Nederland een eigen identiteit heeft ontwikkeld waarin religieuze tolerantie en solidariteit centraal staan.

Verder wordt er door de ondewijsinstelling verwezen naar andere maatschappelijke ontwikkelingen zoals migratiestromen, verharde debatten en populistische partijen die populair worden.

Reacties

T
Ik vraag me af hoe het zit met het kerkbezoek van de jongeren van de Pinksterbeweging. Deze beweging is wereldwijd zeer groot en belangrijk.
Ja, dat "PretParkPiëtisme"... :-)Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify