zending

God

18 juni 2019 door Patrick Simons

Het christendom als staatsgodsdienst: "Het spontane getuigen van de Vroege Kerk zie je niet meer terug"

Dr. J. Kommers schreef een boek over de zendingsgeschiedenis en wat wij daar als christenen van kunnen leren. De emeritus predikant werd daarover geinterviewd door het Reformatorisch Dagblad. "Het gaat in de zending niet om onze offers, maar om Gods opdracht."

De emeritus predikant noemt het moment waarop keizer Constatijn tot bekering kwam en het christendom een staatsgodsdienst werd als een belangrijk kruispunt. "Vóór die tijd was elke christen zendeling: de vrouw op de markt, de marktkoopman, de christensoldaat. Zo verspreidden zij spontaan het Evangelie. Tijdens het schrijven van het boek verwonderde ik mer opnieuw over hoe snel het Evangelie zich verspreid heeft door het werk van gewone christenen."

Juist doordat het christendom een staatsgodsdienst werd, kwam er een einde aan de snelle verspreiding van het Evangelie. "Er was geen gevaar meer van vervolging. Dan raakt de vaart uit de zending. Er komen hiërarchische structuren in de kerk, alles moet georganiseerd worden. Het spontane getuigen van de Vroege Kerk zie je later zo niet meer terug."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify