baars
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

18 juni 2019 door Patrick Simons

Prof. Baars: "Gemeenten met vrouw in ambt zetten kerkverband onder druk en hebben er in feite al mee gebroken"

De onrust in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) lijkt alleen maar verder toe te nemen. Prof. dr. A. Baars stelt in gesprek met Reformatorisch Dagblad dat de kerken die vrouwen in het ambt bevestigen, in feite al gebroken hebben met het kerkverband. Hij zegt dat deze kerken zich, als ze eerlijk zijn, beter aan kunnen sluiten bij de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) of Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK).

Binnen de CGK is al langere tijd rumoer over de kwestie 'vrouw in het ambt'. Afgelopen zondag werd Ineke Tamminga als ouderling bevestigd in de samenwerkingsgemeente van christelijke gereformeerden en vrijgemaakt gereformeerden in IJmuiden. Ook in Arnhem, Nieuwegein en Hilversum zijn gemeenten dit van plan. Deze besluiten stuiten op verzet bij behoudende CGK-predikanten. De CGK spraken in 1998 uit dat volgens de Bijbel "het gezaghebbend leidinggeven aan de gemeente aan de man en niet aan de vrouw toekomt.”

Op de vraag of kerken die vrouwen in het ambt bevestigen, beter de CGK kunnen verlaten, antwoordt Baars: "Die beslissing hebben ze zelf genomen door vrouwelijke ambtsdragers te benoemen. Als ze de lijn van een ander kerkverband keizen, dan is het kwestie van nuchterheid en eerlijkheid om de consequentie daarvan te trekken en zich aan te sluiten bij de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt of de Nederlands Gereformeerde Kerken. Dat besluit nemen de Christelijk Gereformeerde Kerken niet; die keuze maken deze gemeenten zelf."

Wel meent Baars dat er niemand zit te wachten op een nieuwe kerkelijke scheuring: "Dat verhoede God. En als het goed is, voelen we allemaal de pijn als dat zou gebeuren. Maar de rek is niet eindeloos. Wanneer kerken, zonder de kerkelijke weg te gaan, ingaan tegen Schriftuurlijk onderbouwde besluiten van de synode, zetten zij het kerkverband onder zware spanning en hebben zij daar in feite mee gebroken."


CGK-crisis vrouw in het ambt
- Eerste CGK-vrouw bevestigd als ambtsdrager; CGK-predikant spreekt van "zwarte dag"
- CGK-predikant P. Roos zwijgt niet langer over spanningen 'vrouw in het ambt': "Theologisch kan er veel te veel door de beugel"
- Herman Selderhuis over de crisis in de CGK: "We bidden om eenheid en danken dat die er niet komt"
- Ds. C. P. de Boer vindt 'vrouw in het ambt' geen bijzaak: "Kerkenraden in Nieuwegein en Arnhem plaatsen zichzelf buiten de CGK"
- Ds. A. A. Egas over spanningen binnen de CGK: "Vrouwelijke ambtsdragers zullen gedoogd worden" - CIP Podcast
Meer over CGK-crisis vrouw in het ambt »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!