ds. buijs
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 juni 2019 door Patrick Simons

CGK-synode van start met bidstond: "De Heere kan in deze crisis geen mensen gebruiken die hun eigen plan de campagne hebben"

Vandaag start de landelijke vergadering van de Christelijk Gereformeerde Kerken(CGK). Ter voorbereiding daarop werd er donderdagavond in de Grote Kerk in Dordrecht een bidstond georganiseerd. Daarin sprak ds. P. D. J. Buijs, preses van de vorige generale synode.

De predikant stelde onder andere dat synodeleden niet in staat zijn om de kerk te redden, zo tekent het Reformatorisch Dagblad op. “Zo wordt er wel eens tegen afgevaardigden aangepraat: “Dit gaat toch wel een heel spannende synode worden. En jullie moeten zien dat je het roer van het kerkschip recht houdt.” De CGK verkeert in crisis maar wanneer eigenlijk niet? Belaagd als ze wordt door haar drie doodsvijanend: satan, wereld en eigen ik. Maar in die crisis kan de Heere geen mensen gebruiken die hun eigen plan de campagne hebben. Die Hem daarmee voor de voeten lopen en zo de kerk meer kwaad dan goed doen.”

Buijs sprak over de openbaring van God aan Mozes in de doornstruik die niet verteerde. “Hebben wij er in ons leven een indruk van gekregen hoe hoog-heilig de Heer is? Dat Hij maar niet ‘onze lieve Heer’ is voor wie je geen vrees hoeft te hebben, bij wie je zomaar even binnenloopt en met wie je op voet van gelijkheid spreekt? Zien we dat wij als door en door onheilige, zondige mensen in het licht van Zijn majesteit en heerlijkheid verbrand moeten worden? Beven we wel eens voor God?”


CGK-crisis vrouw in het ambt
- Eerste CGK-vrouw bevestigd als ambtsdrager; CGK-predikant spreekt van "zwarte dag"
- CGK-predikant P. Roos zwijgt niet langer over spanningen 'vrouw in het ambt': "Theologisch kan er veel te veel door de beugel"
- Herman Selderhuis over de crisis in de CGK: "We bidden om eenheid en danken dat die er niet komt"
- Ds. C. P. de Boer vindt 'vrouw in het ambt' geen bijzaak: "Kerkenraden in Nieuwegein en Arnhem plaatsen zichzelf buiten de CGK"
- Ds. A. A. Egas over spanningen binnen de CGK: "Vrouwelijke ambtsdragers zullen gedoogd worden" - CIP Podcast
Meer over CGK-crisis vrouw in het ambt »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!