Anne van der Bijl
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

14 juni 2019 door Al Janssen, Open Doors

Anne van der Bijl: "Wij brengen het gebroken brood naar een gebroken wereld"

Komende zondag vindt de Zondag voor de Vervolgde Kerk plaats in kerken door heel Nederland en Vlaanderen. Tien jaar geleden vierden Anne van der Bijl en ik deze zondag mét de vervolgde kerk. Deze ervaring veranderde mijn leven. We waren op een geheime locatie in een van de top-10 landen van de Ranglijst Christenvervolging. Daar ontmoetten we ruim dertig pastors.

Een vrouw leidde de bijeenkomst en las voor uit 2 Kronieken 7: “Wanneer dan Mijn volk, het volk dat Mij toebehoort, het hoofd buigt, al biddend Mijn aanwezigheid zoekt…” En verderop: “Ja, Ik zal opmerkzaam zijn en luisteren naar de gebeden die vanaf deze plaats tot Mij worden gericht.” Toen daagde deze vrouw alle aanwezigen uit en zei: “Laten we de Here God vandaag recht in de ogen kijken.”

Open Doors steunt christenen die om hun geloof worden vervolgd of verdrukt. Open Doors werkt wereldwijd in zo’n vijftig landen. Daarnaast wil Open Doors westerse christenen betrekken bij de Vervolgde Kerk.

Na het zingen van een paar liederen, luisterden we naar de verhalen van de aanwezigen. Drie maanden eerder waren kerken verbrand, huizen verwoest en twaalf christenen vermoord door radicale moslims. Een pastor las voor uit een emotionele brief van ouders wiens dochter was verkracht: “Wij zijn levend begraven samen met ons kind”. Samen baden we vurig tot God voor de christenen in dit dorp.

Daarna ging we in groepen uiteen om verder te bidden. In mijn groep zaten negen pastors en allen vertelden hun verhaal. Een pastor gaf leiding aan een gemeente die verspreid is over een groot gebied. Hierdoor moest hij veel reizen en zag zijn gezin maar één week per maand. Omdat er onderweg zoveel checkpoints waren, kon hij geen bijbels en christelijke lectuur meenemen voor zijn gemeenteleden. “Ik kan hen alleen het Woord geven dat ik mijn hart heb geborgen”, zei hij. We gingen rondom hem staan en baden voor deze trouwe herder en zijn gemeente.

Nadat we samen zes uur hadden gebeden, sloten we de dag af met het Heilig Avondmaal. Voorafgaand aan het brood en de wijn, nam Anne kort het woord. Hij zei: “Onthoud goed, wij brengen het gebroken brood naar een gebroken wereld.”

Voor mij gevoel begreep ik het Heilig Avondmaal deze dag veel beter. Dit waren mijn broeders en zusters. Christus is voor hen gestorven, voor mij, en voor alle gebroken mensen. Samen vormen wij het Lichaam van Christus en op deze zondag kon ik een klein beetje delen in hun lijden.

Wereldwijd op de bres staan voor vervolgde christenen: dat is wat Open Doors doet. Ruim zestig jaar geleden startte Anne van der Bijl het werk van Open Doors. Bezoek onze website www.opendoors.nl/zondag en lees meer over de Zondag voor de Vervolgde Kerk op 16 juni.

Bovenstaande blog over het leven en gedachtegoed van Open Doors-oprichter Anne van der Bijl, geschreven door Al Janssen. Ruim twintig jaar werkte hij nauw samen met Anne. Samen reisden ze de wereld over, schreven zes boeken en ontmoetten talloze mensen. Dit is deel 5.

Wereldwijd op de bres staan voor vervolgde christenen: dat is wat Open Doors doet. Ruim zestig jaar geleden startte Anne van der Bijl het werk van Open Doors.

Lees hier meer over de Zondag voor de Vervolgde Kerk

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.