Commissaris Koning Heidema
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 juni 2019 door Geerten van Breugel

Commissaris van de Koning Heidema: "Van een prachtig lied in de kerk kan ik opeens tranen in m'n ogen krijgen"

Hoe staan Bekende Nederlanders in het geloof? In het Nederlands Dagblad komt elke week iemand langs die antwoord geeft op de vraag: 'Wat is uw houvast in leven en sterven?' Deze week de Commissaris van de Koning in Overrijssel, Andries Heidema. "Het geloof is het fundament onder mijn leven."

Heidema zegt dat hij er niet arrogant van wordt als mensen tegen hem opkijken. "Ik word niet graag op een voetstuk geplaatst. Als commissaris sta je in de belangstelling en daar moet je tegen kunnen. Maar ik laat liever de schijnwerper vallen op anderen." De essentie van het openbaar bestuur vindt de commissaris dat burgers zich gezien weten. "En dat doe ik door de koffie te waarderen die een vrouw in het inloopcentrum inschenkt en op mensen af te stappen en interesse te tonen."

De liefde van God is de essentie van het geloof voor Heidema. "Dat ontdekte ik in de politiek, waar ik veel andere soorten christenen tegenkwam. Als kind wist ik dat er een God was waar ik mee kan praten. Het christen-zijn was een natuurlijk onderdeel van ons leven." De commissaris zegt dat hij veel zegeningen ontvangen heeft. Maar niet alles wat hij aanraakt, verandert in goud. ''Ik ben burn-out geraakt en liep met mijn kop tegen de muur. Het is veel mooier mensen om je heen uit te dagen op hun kwaliteiten en ze vertrouwen te geven.''

En als er zoiets heftigs gebeurt? "Dan treedt er soms radiostilte op tussen God en mij. Al zijn dat nooit lange periodes. Maar van een prachtig lied in de kerk, een bijzondere ontmoeting met iemand of een rake tekst uit een dagboek kan ik opeens ­tranen in mijn ogen krijgen. Dan kan ik het leven weer aan.

Lees het volledige interview met Heidema

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.