Beeld RD, Albert Jan Regterschet NGK en GKv
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 juni 2019 door Geerten van Breugel

Nieuwe kerkorde NGK en vrijgemaakten: kinderen aan het avondmaal en catechismus niet verplicht

In de jaren '60 scheurden de twee kerkverbanden, maar met het voorstel voor een nieuwe kerkorde in 2023, komt de eenwording van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) dichterbij. De belangrijkste onderwerpen die in de kerkorde staan? Ruimte voor kinderen aan het avondmaal, twee keer per zondag is 'niet meer de norm' en de catechismuspreek is niet meer verplicht. In het Nederlands Dagblad komen de auteurs van de kerkorde, Jan van Dijk en Kornelis Harmannij, uitgebreid aan het woord. 

Ze benadrukken in het interviewen dat een kerkorde een richtlijn vormt. Over de kinderen aan het avondmaal: ''De praktijk is dat er al sinds 1961 kerken zijn die kinderen toelaten aan het avondmaal. Dat gebeurt wel heel zorgvuldig. En de kerkorde geeft ruimte aan een ontwikkeling die al gaande is in de kerken. Laat de kerken zelf zoeken naar hoe ze ermee willen omgaan", vertellen de auteurs aan de krant.

De norm om twee keer naar de kerk te gaan ''joeg mensen de kerk uit'', zegt Harmannij. ''Het werkt veel beter om uit te zoeken hoe je de middagdienst zo aantrekkelijk maakt dat er weer mensen naartoe komen. Omdat ze ernaar verlangen.'' En of het verstandig is bij een nieuwe kerkorde dergelijke grote veranderingen in de orde door te voeren? ''Elkaar de regels voorhouden werkt niet meer in deze tijd.'' Harmannij denkt dat alleen ''het elkaar enthousiast maken voor de liefde van God en het geloof in Christus zal werken.''

In 2017 was het 50 jaar geleden dat de NGK ontstonden na een scheuring binnen de GKv. De laatste jaren groeien NGK en GKv steeds meer naar elkaar toe. Zo is er een regiegroep tot stand gekomen die het eenwordingsproces begeleidt. Het streven is dat de twee kerkverbanden in 2023 zijn gefuseerd.

Zie ook: Indrukwekkende video maakt duidelijk hoe twee kerken na kerkruzie elkaar weer vinden.

Beeld RD - Albert-Jan Regterschot

Reacties

J
Géén 2 diensten meer op zondag?

In ieder geval geven we Hem geen hele dag meer Hij kan ook wel met wat minder niet?

Wat gaan we dan de hele dag doen? Je kan toch niet de hele dag met een boekje in een hoekje blijven zitten....

Dan gaan we maar fietsen, wandelen of gewoon de zo nodige administratie bijwerken of huiswerk maken en uiteindelijk wordt het een halve werkdag.

Echt ook goed voor de kinderen, komen ze tenminste over een poosje helemaal niet meer naar de kerk. Wat is satan toch slim!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.