kerk china

God

13 juni 2019 door Patrick Simons

'Ons beeld van de vervolgde kerk klopt niet'

Als christenen in het Westen hebben we van de vervolgde kerk vaak het beeld dat ze ontzettend sterk in hun geloof staan en dat de kerk blijft groeien door de verdrukking heen. In Nederlands Dagblad betoogt Johannes de Jong, directeur van Sallux, dat dit beeld helemaal niet klopt.

Volgens hem benadrukken we dit vooral omdat we het willen horen, terwijl tegelijkertijd belangrijke vragen worden genegeerd. "Hun concrete politieke en veiligheidsvragen worden niet genoemd of we vinden ze lastig (past niet in onze voorkeuren) en dat heeft soms ernstige gevolgen. Het verhaal dat ‘door onderdrukking de kerk groeit’, is ook historisch onjuist. De kerk in het huidige Turkije is uitgeroeid door de genocide op de Syriac-Assyriërs, Armeniërs en Pontisch-Grieken. Die genocide werd mede mogelijk door Duitse militaire steun aan Turkije en begon met het vermoorden van de officieren van Armeense afkomst."

"Ook elders verdween eeuwenlang de kerk door uitroeiing en onderdrukking (Noord-Afrika, Centraal-Azië). We kunnen daarom niet over vervolgde christenen spreken zonder de politieke, economische en veiligheidssituaties van concrete gemeenschappen erbij te betrekken. We kunnen niet alleen maar luisteren naar protestantse predikanten en evangelisten die het verhaal vertellen dat we willen horen. Het is noodzakelijk om ook te spreken met politieke, militaire en maatschappelijke vertegenwoordigers van deze gemeenschappen. Dan komt er niet een mooi samenhangend verhaal uit, maar wel het hele verhaal."


Christenvervolging
- Het christendom wordt vernietigd en het Westen kijkt toe en zwijgt
- Ook christenen uit Nederland horen bij de vervolgde kerk
- Waarom het goed is om als christen vervolgd te worden
- Hemeltergende stilte na aanslagen: benoem de daders en geef slachtoffers een gezicht
- Dominee Henk-Jan Prosman komt in actie en heeft een boodschap voor de media: "Stop met zelfcensuur en politieke correctheid"
Meer over Christenvervolging »

Reacties

D
Ik was een keer in een dienst van een CAMA-gemeente, toen de voorganger vroeg "Wie vindt dat vervolging bij het geloof hoort?" Bijna iedereen stak zijn hand op. Toen vroeg hij "Wie vindt dat vervolging niet bij het geloof hoort?" Ik stak als enige mijn hand op, wat veel bekijks trok. Ik voelde me een beetje als een Noord-Koreaans parlementslid dat tegen een regeringsvoorstel had gestemd. Ik vermoed dat die voorganger zelf ook wel zijn hand had willen opsteken, maar dat hij daar te laf voor was.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify