Matthijn Doekes
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 juni 2019 door Matthijn Doekes

Ik maak me zorgen over D66-Kamerlid Pia Dijkstra

Vandaag las ik dat Tweede Kamerleden zich zorgen maken over de anti-abortusbeweging in Nederland. Dit, met het oog op de ontwikkelingen in Amerika, waar de liberale abortuswetten in steeds meer staten aangepast worden of zelfs ontbonden.

Teruggaan in de tijd, zo stelt men. Pia Dijkstra zei dat dit niet meer de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn. Deze duidelijk negatieve associatie met de jaren zeventig verbaast mij. Blijkbaar vindt Pia dat we in huidige tijden morele progressie hebben gemaakt. Een strengere abortuswet is dus moreel verwerpelijk en een ruime abortuswet een verbetering, dat is wat ik er uit opmaak.

Maar bestaat er wel zoiets als morele progressie? Het is weliswaar een term die ik zelf heb bedacht in deze, maar het omschrijft wel het superieure gevoel van de liberale partijen en idealisten. Verwerpelijk zijn immers de conservatieve opvattingen over leven en dood.

Want dat is hoe liberalen vaak werken: onze morele standaard is hoger, dus de jouwe is fout en verwerpelijk.

Pia Dijkstra komt wel vaker bij mij in een negatief daglicht te staan. Eerst heb ik me gestoord aan haar strijd voor euthanasie, vervolgens kwam het donorcodicil, waarbij de druk tot het verplicht kiezen had moeten leiden tot meer donors, echter bleek dat veel mensen in plaats daarvan zichzelf met 'nee' lieten registeren. En dat terwijl dus vanuit de overheid gepusht wordt om 'ja' te zeggen. Want dat is hoe liberalen vaak werken: onze morele standaard is hoger, dus de jouwe is fout en verwerpelijk.

En nu deze bezorgdheid over mensen die tegen abortus zijn en vrouwen willen helpen om nog eens na te denken of ze wel die abortus willen plegen. Dat het niet gaat om een pakje kauwgom dat je weg gooit, achteloos, zonder er ooit nog aan te denken. Nergens lees ik bezorgdheid om het ongeboren kind. Ergens in de jaren tachtig hebben we besloten dat een baby geen baby is, maar een hoopje cellen. Waarop is dat gebaseerd? Zie je dat ongeboren kind niet wegkruipen voor die tang, in een poging te ontsnappen aan de dood? Als je eens zo'n video zou bekijken, zou je dat toch ook zien, Pia?

Ergens in de jaren tachtig hebben we besloten dat een baby geen baby is, maar een hoopje cellen.

Morele progressie maken we dus zeker niet. Dat vindt ook een deel van de bevolking. Niet alle ontwikkeling is positief. Niet alles van 'vroeger' is slecht of achterhaald.
Echt Pia, ik maak me zorgen. Zoals jij keihard wil strijden voor dingen die moreel twijfelachtig zijn in de ogen van miljoenen anderen. Ik geloof zeker dat je er zelf in gelooft.

In Nederland zullen de abortuswetten niet zo veranderen als in die Amerikaanse staten. Maar een serieuze en weloverwogen kijk naar de negatieve gevolgen van een liberaal abortusbeleid mag wel eens op de politieke kaart worden gezet. Zeker nu blijkt dat een groeiend deel van Nederland de mening van Pia niet zo deelt.

Ondanks dat ik me zorgen maak om Pia, deel ik wel haar vrijheid om haar opinie te uiten en beleid te willen maken. Dat werkt natuurlijk dan wel twee kanten op. En dat ligt wat gevoelig in het liberale kamp: de acceptatie van een andere morele opvatting, zonder deze dus minachtend ouderwets en niet meer van deze tijd te noemen. Inhoudelijk discussie voeren is altijd goed, zolang het op de inhoud gericht is.

Maar Pia, bij deze: mijn organen krijg je niet. En mochten die er nog komen, mijn ongeboren kinderen ook niet, laat staan mijn politieke stem. Dat is mijn morele kompas en daar zul je het mee moeten doen.

Ga hier naar de Facebookpagina van Matthijn Doekes

Reacties

Matthijs,

Goed verwoord!

Vreemd hé dat "we" zo voor het leven zijn, zo voor de natuur, maar als er leven van de hoogste soort mij in de weg zit is het einde liefde voor de natuur.
P
Waarom verbazen we ons over de standpunten van D66? Misschien zou D 666 en duidelijkere benaming zijn. Deze partij is anti-religieus en vooral bezig met LHBTI en hoe deze groep door met name christenen wordt gediscrimineerd. Het is verbazingwekkend, dat de CU met deze partij in de regering zit. Je zou het ''sleeping with the enemy'' kunnen noemen
M
Dat laatste ben ik nu helemaal met je eens. Hoe kan je in zo'n kabinet gaan zitten? Onbegrijpelijk. Ze zijn ook mijn stem kwijt.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.