Arie van der Veer

God

17 juni 2019 door Arie van der Veer

Arie van der Veer legt uit dat elke christen gezalfd, verzegeld en gedoopt is met de Heilige Geest

Het werk van de Heilige Geest in het leven van een gelovige wordt in de Bijbel op verschillende manieren omschrijven, schrijft Arie van der Veer op zijn Facebookpagina. Als je Christus mag kennen ben je gezalfd met de Heilige Geest (1 Johannes 2 vers 20), verzegeld met de Heilige Geest (Efeziërs 1 vers 13), gedoopt met de Heilige Geest (1 Korintiërs 12 vers 13).

Over elk van die omschrijvingen valt iets prachtigs te vertellen. De Heilige Geest in je leven betekent aangesloten zijn op een geweldige bron.

Onthoud dit: nergens lees je in de Bijbel dat er opdrachten aan gelovigen gegeven wordt om te zorgen dat je gezalfd wordt, verzegeld wordt, gedoopt wordt met de Heilige Geest. Dat lees je alleen van de vervulling met de Heilige Geest Efeziërs 5: 18 (dat is positief) of op een negatieve toon, dat we opgeroepen worden de Heilige Geest niet te bedroeven (Efeziërs 4 vers 30).

Ik leg het gedoopt worden met de Heilige Geest altijd zo uit:
Ik verwijs naar wat van de Here Jezus wordt verteld in Johannes 1: 33. Daar wordt gezegd: ‘Op wie gij de Heilige Geest ziet neerdalen en blijven(!), deze is het die met de Heilige Geest doopt.’ Door de komst en het werk van de Here Jezus komt de Heilige Geest niet alleen maar blijft(!) Hij ook. De Heilige Geest heeft Zijn werk altijd gedaan. Vanaf het begin van de schepping. Maar Jezus’werk zorgt er voor dat de Heilige Geest bij ons komt en blijft!

De Heilige Geest komt niet zo nu en dan, als een duif die wegfladdert als er gevaar dreigt, nee je bent als gelovige verzegeld met de Heilige Geest. Hij is er altijd. Zo ben je ook ‘gedoopt’ met de Heilige Geest. God geeft Zichzelf niet maar een beetje, of mondjesmaat maar stromen van zegen komen als plasregens neer.
Pinksterfeest is een uitbundig feest!

De roep van de Bijbel is: besef je dat als gelovige? Sta je de Geest niet tegen? Bedroef je de Heilige Geest niet?
Dat zij belangrijke vragen die je jezelf deze week kunt stellen. Als je werkelijk in Jezus Christus gelooft, is Hij, de Geest van Christus in je hart aanwezig. De Korintiërs worden daaraan herinnerd: ‘Weet Gij niet dat gij Gods tempel zijt en dat de Heilige Geest in u woont?’ (1 Korintiërs 3:16).

Gedoopt worden met de Heilige Geest is volgens mij niet een bijzonder gebeuren waarop menig gelovige moet wachten. Het is het geschenk van God op Pinksteren aan Zijn kerk. Een overvloed van zegen.

Sta jij daar voor open? Is er in je hart alle plaats voor Hem? Of sta je Zijn werk tegen? Bedroef je Hem? Maak voor zulke vragen deze week tijd! Neem tijd om te bidden! En realiseer je biddend wat God aan Zijn kerk wil geven, ja gegeven heeft.

Deze overdenking verscheen eerder op de Facebookpagina van ds. Arie van der Veer.

Foto: Facebook/Arie van der Veer

Reacties

A
Arie schrijft: "Gedoopt worden met de Heilige Geest is volgens mij niet een bijzonder gebeuren waarop menig gelovige moet wachten. Het is het geschenk van God op Pinksteren aan Zijn kerk." Hij leeft met het oude hardnekkige misverstand dat de Geest éénmaal is gekomen en dan 'vanzelf' gaat wonen in ieder die bij 'de kerk' gaat behoren. Kennelijk begrijpt hij niet dat de vraag van Paulus aan de ongeveer 12 gelovigen in Efeze nog steeds urgent is (Handelingen 19:2a). Gelukkig schrijft hij 'volgens mij'. Volgens de Bijbel is het inderdaad anders.
D
Als je verder leest in vers 3-5 wordt duidelijk dat deze leerlingen de Heere Jezus niet kenden....
Toon meer antwoorden (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify